چند نکته کلیدی درمورد قرارداد اجاره به شرط تملیک

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

یک نوع قرارداد اجاره وجود دارد که با نام قرارداد اجاره به شرط تملیک شناخته شده است , در حال حاضر کاربرد بسیاری در معاملات افراد دارد. شما می توانید سند اجاره تملیکی را همراه با نوعی شرط ضمن عقد در نظر بگیرید که مالکیت را برای مستاجر ممکن می ‌سازد.

در حال حاضر مالکیت، سرمایه ‌های زیادی نیازمند است، چه در نظرتان خرید خانه باشد چه خرید مدل های گوناگون ماشین، داشتن سرمایه از الزامات است و باید مبلغ مشخصی در اختیارتان باشد.

یکی از دغدغه‌ های اشخاص، پیدا کردن راهی است که توسط آن بتوانند روند خرید و مالکیت را برای خود آسان‌ کند. قرارداد معتبر و قانونی که این امر را ممکن می سازد، سند اجاره به شرط تملیک است.

اما این گونه از قراردادها بسیار فراتر از این توضیحات است. در صورتی که قصد دارید از آن استفاده کنید باید با نمونه های آن آشنا شویید. در این مقاله از املاک داران تمام این موارد را شرح خواهیم داد. تا انتهای مقاله ما باشید.

 

قرارداد اجاره به شرط تملیک 

قرارداد اجاره به شرط تملیک چیست؟

پرسیدن سوالی با عنوان، سند اجاره به شرط تملیک چیست؟ زیاد دور از انتظار نیست. چون علاوه بر متداول بودن و کاربردی بودن این قرارداد، هنوز هم بسیاری از افراد آشنایی کاملی با آن ندارند. در جواب به این سوال، باید بگوییم که سند حاضر در نگاه اصلی یک قرارداد اجاره است.

این قرارداد مثل انواع قراردادهای اجاره، پیرو قانون مدنی است و طبق عقد اجاره تنظیم می ‌شود. در متن قرارداد مواردی مانند موجر، مستاجر و مورد اجاره معین می شود و مبلغ اجاره بها نیز مشخص خواهد شد.

همچنین توسط این سند در قالب یک قرارداد اجاره، با شرط به خصوصی امکان ایجاد مالکیت برای اشخاص فراهم می شود. قرارداد با توجه به شرط تملیک یک قرارداد پر استفاده محسوب می شود، زیرا علاوه بر اینکه در حوزه مالکیت شخصی دارای کاربرد است، در حوزه مالکیت تجاری نیز کاربرد بسیاری دارد.

در نتیجه می‌توانیم این نمونه از سند را یکی از مسائل نوظهور در قراردادها در نظر بگیریم. زیرا استفاده از این روش فقط چند دهه است که رایج شده‌است.

 

قرارداد اجاره به شرط تملیک 

قرارداد اجاره با سند اجاره به شرط تملیک چه تفاوتی دارد؟

وجود شرط در عقد، تفاوت اصلی این دو قرارداد است و این امکان را ایجاد می ‌کند که پس از پایان مدت اجاره، مال به تملک مستاجر درآید. به بیان روان تر و ساده ‌تر، قیمت مورد اجاره (مال) به صورت اقساطی تقسیم بندی می‌ شود که هر قسط به نوعی مثل اجاره بها به طور ماهانه به موجر پرداخت خواهد شد.

مالکیت مال تا تمام شدن اقساط که تاریخ اجاره نامه نیز به شمار می رود، با موجر است. در پایان قرارداد اگر مستاجر به تعهدات خود به طور کامل و به درستی عمل کرده باشد، قادر است مالکیت مورد اجاره را در اختیار خود بگیرد.

اشخاصی که از نمونه سند اجاره به شرط تملیک استفاده می‌ کنند

این قرارداد به صورت معمول میان افرادی برقرار می ‌شود که حداقل یکی از آن‌ افراد، باید شخص حقوقی باشند. البته هیچگونه مانعی جهت تنظیم این قرارداد میان اشخاص حقیقی وجود ندارد؛ ولی چیزی که متداول است حضور اشخاص حقوقی و شرکت‌ های بزرگ دولتی و خصوصی است.

شرکت‌ های دولتی، خصوصی، شرکت ‌های لیزینگ انواع ماشین و به ویژه بانک‌ ها از جمله اشخاصی به شمار می روند که معاملات زیادی با این نوع قرارداد انجام می‌ دهند.

 

قرارداد اجاره به شرط تملیک 

انواع نمونه قرارداد اجاره به شرط تملیک

به طور کلی این قرارداد به دو شکل تنظیم می‌ شود که در ادامه این دو دسته را به صورت کامل توضیح می ‌دهیم:

اجاره به شرط تملیک با شرط فعل

در این نوع قرارداد، مالک اصلی یا موجر مبلغی که بابت مورد اجاره باید پرداخت کنند را به عنوان اجاره بها در نظر می ‌گیرند. با توجه به موضوع اجاره بها، شروط خاصی را نیز برای مستاجر در نظر گرفته و معین می کند.

مستاجر علاوه بر اینکه موظف است اجاره بها را به صورت کامل پرداخت کند، باید به شروط تعیین شده نیز عمل کند و مکلف است رضایت موجر را نیز در این راستا کسب کند. در آخر، زمانی مالکیت به مستاجر انتقال پیدا خواهد کرد که موجر به آن رضایت کامل داشته باشد.

اجاره به شرط تملیک با شرط نتیجه

در این نوع از قرارداد، انتقال مالکیت فقط به شرط انجام تمام تعهدات معین‌شده، انجام می ‌شود. این نوع از قرارداد در بین مستاجران از توجه بیشتری برخوردار است و دارای محبوبیت بیشتری است. زیرا این موضوع را تضمین می ‌کند که در آخر و با عمل به قرارداد، مالکیت به مستاجر منتقل خواهد شد.

در این قرارداد به مستاجر تضمین داده‌می‌شود که اگر اجاره بها را به صورت کامل پرداخت کند و شروط قرارداد را تماما انجام دهد، برای انتقال مالکیت مانعی وجود ندارد.

در حقیقت با پرداخت آخرین قسط از اجاره، مالکیت خود به خود به مستاجر منتقل خواهد شد. سپس اقداماتی مثل تنظیم سند، راهی برای اثبات بیشتر این مالکیت به شمار می رود.

 

قرارداد اجاره به شرط تملیک 

ماده 57 آیین نامه قانون

اگر این شرط یک طرف قرارداد بانک باشد، ماده 57 آیین نامه قانون عملیات بانکی را اینگونه بیان می کند که در پایان مدت اجاره و در صورتی که به سایر شرایط مندرج در قرارداد عمل شده باشد، مستاجر می تواند مالک مال شود.

ماده 64 آیین نامه قانون

در ماده ۶۴ همان آیین نامه نیز گفته شده است که در سند اجاره به شرط تملیک باید ذکر شود که در پایان مدت اجاره و بعد از پرداخت آخرین قسط مال الاجاره، در صورتی که تعهدات مستاجر به صورت کامل انجام شده باشد، مال به مالکیت مستاجر درخواهد آمد.

نگاه قانون به این نوع از قرارداد

قرارداد به شرط تملیک، از جمله قراردادهای جدیدی است که از زمان تصویب آن زمان زیادی نمی ‌گذرد. نمونه این قرارداد به شرط تملیک به قدری تازه و جدید است که پیش از انقلاب از آن صحبت نشده بود. علاوه بر این، فقه و حقوق هم درباره این موضوع چیزی نگفته است.

در کشور عزیز ما ایران، قرارداد به شرط تملیک اولین بار در آیین نامه اجرایی اجاره به شرط تملیک نام برده‌شد. این آیین نامه در سال 1361 در شورای پول و اعتبار به تصویب مجلس رسید. پس از آن در سال 1362 در قانون عملیات بانکی بدون بهره مورد استفاده قرار گرفت.

تعریف سند اجاره به شرط تملیک در ماده 57 آیین نامه

در ماده 57 آیین نامه تسهیلات اعطایی بانکی و آیین نامه فصل سوم عملیات بانکی، این قرارداد مصوب سال 1362 هیات وزیران بود و توضیحاتی درباره ماهیت و چگونگی اجرای این قرارداد بیان شد. این توضیحات در ماده‌های 58 تا 65 آیین نامه نقل شده‌است.

در کشورهای مبدا، ماهیت آن را قرارداد بیع یا خرید و فروش مشخص می کنند. اما در کشور ما، ماهیت اصلی قرارداد طبق عقد اجاره و ماده 466 قانون مدنی نقل شده‌است.

بر اساس این عقد، مستاجر مالک منافع مال در مدت زمان اجاره است. اما با افزودن شرط تملیک، در پایان مدت اجاره هم می تواند با انجام شروط و پرداخت اجاره بها مالکیت را دریافت کند. از آنجایی که این نوع قرارداد طبق عقد اجاره تنظیم می ‌شود بنابراین تبعیت از قوانین اجاره نیز امری لازم است.

 

قرارداد اجاره به شرط تملیک 

کلام پایانی

امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. همانگونه که در بالا نیز اشاره کردیم اجاره به شرط تملیک دارای یک سری انواع و شرایط است که باید حتما با آن ها آشنا شویید و در هنگام عمل از آن استفاده کنید.

خوشحال می‌ شویم اگر نکته‌ ای را از قلم انداخته ایم، شما برای دیگر مخاطبان به اشتراک بگذارید تا دیگران نیز بتوانند از تجربیات شما استفاده کنند.

اما برای شما خریداران و املاک داران محترم، پیشنهادی استثنایی داریم. می توانید با مشاوره و راهنمایی همکاران ما بهترین تجربه را در این نوع اجاره داشته باشید.

مجموعه املاک داران با عرضه فعالیت های وسیع در زمینه ساخت و ساز، خرید و فروش و آموزش بستر مناسبی را در حوزه املاک پدیدار کرده اند. این فعالیت ها شامل دوره حرفه ای آموزش املاک خرید و فروش آپارتمان در اصفهان، مشاوره حقوقی املاک، ثبت ملک به صورت رایگان، سرمایه گذاری، شراکت در ساخت و ساز، معامله پایاپای، تهاتر ملک با ملک و غیره می شوند.