بررسی وضعیت تورم ملک در سال 1402!

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

حتما شما هم این روزها واژه تورم ملک را زیاد شنیده اید. تاثیر تورم بر بازار املاک و سرمایه گذاری های ملکی امری اجتناب ناپذیر است. بازار املاک که همواره بازار اصلی برای سرمایه گذاران بوده، این روزها شرایط پیچیده ای دارد. با املاک داران همراه باشید تا بدانید تورم ملک چیست و چگونه بر بازار املاک تاثیر می گذارد؟

تورم

تورم ملک به چه معناست؟

تورم نشان دهنده کاهش ارزش پول و کاهش قدرت خرید افراد در تمامی زمینه های کالاهای اساسی و املاک است. در واقع گرانی بی قاعده مسکن یکی از تبعات تورم در بخش املاک به شمار می رود.

تورم (Inflation) در لغت به معنای باد کرده و دمیده شده است. منظور از تورم ملک افزایش قیمت خانه، آپارتمان، زمین و هر نوع ملک دیگر است. در چنین شرایطی نرخ مسکن بدون هیچ توجیهی بالا می رود و به جایی می رسد که بخش زیادی از جامعه امکان تهیه مسکن را نخواهند داشت. تورم در یک بازه زمانی خاص رخ می دهد و باعث از بین رفتن تعادل در بازار ملک و املاک می شود.

افزایش قیمت املاک هر سال در تمامی کشورهای دنیا دیده می شود. اما تورم همیشه افزایشی نیست و نرخ مثبت ندارد. در واقع تورم منفی حتی می تواند منجر به کاهش قیمت در حوزه املاک یا سایر کالاها شود.

همانطور که از مفهوم تورم ملک می توان فهمید، این مسئله بر روی اجاره بها مسکن نیز تاثیر می گذارد. به همین دلیل است که این روزها همواره با افزایش قابل توجه نرخ اجاره خانه در تمامی شهرهای کشور روبرو هستیم. یکی از مهم ترین نتایج تورم، رکود بازار مسکن است. با رکود بازار میزان خرید و فروش ملک کاهش می یابد و وضعیت بازار ساکن می ماند.

تورم ملک

مقابله با رکود بازار مسکن

یک سری راهکار برای خروج از رکود بازار و شکستن قیمت ها وجود دارد که معمولا دولت های مختلف آن را در برنامه کاری خود قرار می دهند. یکی از روش های مقابله با رکود بازار مسکن، تعیین مالیات برای خانه های خالی و ساخت مسکن برای قشر آسیب پذیر جامعه است.

در واقع با تعیین مالیات برای خانه های خالی از سکنه باعث می شود صاحب خانه تصمیم به اجاره دادن ملک خود بگیرد. در نتیجه میزان عرضه و تقاضای مسکن متعادل می شود و تا حدی بازار از رکود خارج می شود. حتی تصویب این قانون می تواند نرخ تورم ملک را تا حد زیادی کنترل کند.

از طرف دیگر می توان با ساخت واحدهای آپارتمانی، میزان تقاضا در بازار مسکن را کاهش داد. در واقع با افزایش عرضه در هر زمینه، میزان تقاضا کاهش می یابد و این مسئله تا حدودی نرخ مسکن را متعادل می سازد. هر چند تورم تنها شامل خانه های آپارتمانی نمی شود. ولی از آنجایی که بخش بزرگی از جامع را در بر می گیرد، بیشترین تاثیر را بر جامعه خواهد داشت.

شاخص تورم ملک

به تغییرات اندازه گیری شده قیمت املاک، شاخص تورم گفته می شود. رگرسیون هدانیک، شاخص میانگین و شاخص فروش های تکرار شونده از معروف ترین روش های محاسبه شاخص تورم به شمار می روند. شاخص تورم در کشورهای مختلف به شیوه های گوناگونی محاسبه می شود. شاخص تورم املاک در ایران در بازه های زمانی معین توسط بانک مرکزی معین می گردد و شاخص معاملات مسکن توسط بانک مرکزی به صورت ماهانه منتشر می شود.

این شاخص امکان پیش بینی میزان افزایش قیمت ملک را میسر می سازد. در صورتی که ملک از نوع مسکونی یا تجاری باشد، فاکتورهایی مثل سال ساخت، متراژ و امکانات سازه در تعیین این شاخص نقش دارند. اما برای زمین و املاک کلنگی، تنها متراژ و موقعیت جغرافیایی در نظر گرفته می شود.

چنین اطلاعاتی درباره شاخص تورم ملک به شما کمک می کند تا تغییرات احتمالی قیمت ها را پیش بینی کنید. در نتیجه با کاهش یا افزایش قیمت ملک، خسارت کمتری متوجه شما خواهد بود.

شاخص تورم ملک

نرخ تورم ملک

تا اینجا متوجه شدید که افزایش بدون پشتوانه قیمت ملک و سایر کالاها را تورم می نامند. اما نرخ تورم ملک چیست؟ نرخ تورم ملک یک شاخص است که محاسبه آن در زمان معینی صورت می گیرد. از طرف دیگر، این نرخ نشان دهنده قدرت خرید ملک و ارزش پول است. نرخ تورم معمولا به صورت هفتگی، ماهانه و سالانه تعیین می شود. مبلغی که شما به عنوان خریدار یا مستاجر برای خرید و اجاره ملک می پردازید، مهم ترین عامل در تعیین ترخ تورم ملک است.

در سال های اخیر میزان تورم تا حد چشمگیری افزایش یافته است. در نتیجه میزان عرضه و تقاضا کاهش یافته و افزایش نرخ مسکن را در این سال ها شاهد بوده ایم. به منظور رسم نمودار تورم ملک می توان میزان تورم را در هر شهر به صورت جداگانه نمایش داد. در این روش، شهرهای که نرخ تورم در آن تغییرات اساسی داشته باشد، اولویت دارند.

تاثیر تورم بر بازار املاک

تورم منجر به افزایش هزینه های استقراض می شود. بانک ها به منظور افزایش سود خود، نرخ بهره وام را افزایش می دهند. در نتیجه وام های کم تری برای کاهش ریسک ارائه می شود. علاوه بر این، تورم باعث افزایش هزینه مصالح ساختمانی، کارگر ساختمان و ماشین آلات خواهد شد. بنابراین شرایط دشواری برای سرمایه گذاری در زمینه ساخت و ساز ایجاد می کند. 

از دیگر تاثیرات تورم بر بازار املاک می توان به دشوار شدن پرداخت وام مسکن به مردم اشاره کرد. در نتیجه ادامه اجاره نشینی باعث افزایش تقاضا و ایجاد فضای رقابتی می شود. در چنین شرایطی شمار مستاجران افزایش می یابد، هزینه های بالا مانع ساخت و سازهای جدید می گردد و اجاره بها نیز بالاتر می رود.

هر چقدر میزان تقاضا در بازار مسکن بالاتر باشد، ارزش ملک نیز افزایش پیدا می کند. زمانی که مصالح و خدمات ساخت و ساز گران شود، طرح های توسعه با سرعت کم تری دنبال می شوند. در نتیجه موجودی املاک کاهش یافته، تقاضا افزایش می یابد و قیمت ها نیز بالاتر می رود.

زمانی که تورم در بازار ایجاد می شود، مسافرت نیز به حاشیه می رود. در واقع مردم دیگر توان اجاره ویلا در شهرهای توریستی را ندارند. بنابراین ویلاهای اجاره ای با کاهش تقاضا روبرو خواهند شد. 

در صورتی که حقوق وام گیرنده همزمان با تورم افزایش یابد، افزایش تورم به نفع وام گیرنده است. چرا که تورم به بدهکاران این امکان را می دهد تا با پولی که از ارزش آن کاسته شده، بدهی های خود را بپردازند. برای اطلاعات بیشتر، مقاله تورم و تاثیر آن در بازارهای سرمایه ای را بخوانید.

جمع بندی

همانطور که گفتیم، افزایش بدون پشتوانه قیمت ملک و سایر کالاها را تورم می نامند. کسب اطلاعات در زمینه تورم ملک و شاخص تورم می تواند به شما در پیش بینی شرایط بازار مسکن کمک کند. بنابراین قبل از انجام خرید و فروش ملک، بهتر است درباره نرخ تورم ملک و شاخص تورم مطالعه کنید. در نتیجه سرمایه گذاری یا معامله مسکن را با ریسک کم تر و سود بیشتر انجام خواهید داد. در این مقاله به توضیح مفهوم تورم ملک، نرخ تورم ملک و شاخص تورم پرداختیم.