مصالح ساختمانی

نمای سفالی یا نمای تراکوتا + نحوه طراحی و اجرا!

امروزه با وجود پیشرفت های که در زمینه ساخت و ساز شده است معماران و طراحان را ترغیب می کند که در نمای ساختمان از متریال زیبا و جذاب و در عین حال مقاوم استفاده کنند. یکی از این متریال ها سفالینه یا تراکوتا است. نمای تراکوتا یک نوع پوشش محافظتی برای ساختمان بوده که از خاک رس تهیه می‌شود.

این نوع نما یکی از پرطرفدارترین نماها است که برای ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع متریال اولین بار در کشور آلمان مورد استفاده قرار گرفت. در این مقاله سعی داریم نمای تراکوتا را از تمامی جوانب مورد بررسی قرار دهیم. پس با املاک داران همراه باشید.

نمای تراکوتا

نمای تراکوتا چیست؟

تراکوتا یا سفالینه در واقع یک کلمه ایتالیایی به معنای پخته شدن است. این نما به نوعی سرامیک سنتی بوده که توسط خاک رس درست شده و در کوره های مخصوص حرارت می بیند. خاک رس به خاطر رنگ سرخی که دارد در زمان های گذشته برای مجسمه سازی کاربرد داشته ولی امروزه تراکوتا در صنعت ساخت و ساز جایگاه خاصی پیدا کرده است.

انواع تراکوتا شامل آجر، کاشی و روکش ها در بازار وجود دارد. نمای سفالینه ساختمان یکی از نماهای مدرن و در عین حال سنتی در حوزه طراحی نمای بیرونی ساختمان است. در نمای تراکوتا از سفال تراکوتا که نوعی آجر خشک است استفاده می شود. روش ساخت سفال تراکوتا همانند سرامیک اکسترودی با روش اکستروژن یا تزریق انجام می شود.

نمای تراکوتا از چه اجرایی تشکیل می شود؟

نمای سفالینه یا تراکوتا از سه بخش تشکیل می شود. این اجزا عبارتند از:

  • دیوار حامی: دیواری است که نمای سفالینه بر روی آن اجرا می شود.
  • اتصالات خشک: اتصالاتی هستند که برای زیرسازی نما، به ساختمان متصل می کنند و از ریل های آلومینیومی و نوارهای لاستیکی (لرزشگیر) تشکیل شده است.
  • سازه زیر ساخت: سازه ای که نمای تراکوتا روی آن قرار می گیرد و به وسیله اتصالات به دیوار حامی وصل می شود.

در این نوع نما قابلیت گردش هوا، پشت پنل ها وجود دارد و همین امر باعث تهویه هوا در پشت پنل ها می شود.

ساختار نمای تراکوتا

متریال تراکوتا به خاطر دوجداره و مجوف بودن بسیار سبک است. این محصول با تغییراتی که در مراحل تولید سنتی آجر داشته سبب شده است که کاهش وزن چشم گیری داشته باشد و به دنبال آن از بار اضافه بر ساختمان کاسته شود. همچنین هوایی که بین دو جداره تراکوتا وجود دارد باعث می شود مانند عایق حرارتی عمل کند که در نماهای ساختمانی جزو آپشن های مهم آن به حساب می آید. متریال تراکوتا به خاطر اینکه بخش ها و اتصالات جداگانه دارد امکان ورقه ورقه شدن و سقوط این نوع محصول وجود ندارد که جان افراد را با خطر مواجه کند.

انواع نمای تراکوتا

این نوع متریال که برای نمای ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد انواع مختلفی دارند که در رنگ ها و اندازه های مختلف تولید می شوند. این آجرها نسبت به آجرهای معمولی مقاومت بالایی دارند به همین منظور در نمای ساختمان استفاده می شوند. انواع نمای سفالی شامل:

  • نمای تراکوتا تک لایه
  • نمای سفالی تراکوتای مجوف

نمای تراکوتا

ویژگی های نمای تراکوتا

امروزه تنوع در تولید مصالح بسیار زیاد است و همین امر باعث‌شده که با بررسی ویژگی آن ها بتوان بهترین انتخاب را انجام داد که آشنایی با انواع مصالح ساختمانی از این امر مستثنی نیستند. نمای ساختمان نیز یکی از این گزینه ها است که در ظاهر ساختمان تاثیر بسزایی دارد. معماران و طراحان در اولین قدم به فکر انتخاب نمای مناسب برای سازه هستند. برخی از ویژگی های این متریال عبارتند از:

  • کاهش وزن نمای ساختمان

یکی از ویژگی های بارز نمای تراکوتا داشتن وزن کم آن است که مقاومت خوبی در برابر زلزله دارد. همچنین سبک تر و مقاوم تر از نمای ماسه، سیمانی و دوغابی است. تخلخل موجود در این محصول سبب‌شده که وزن آن به حداقل برسد و علاوه بر آن عایق خوبی برای ساختمان ها باشد.

  • نصب آسان

متریال تراکوتا نیازی به هیچ گونه ملاتی ندارد و در واقع همان اتصالات آلومینیومی و فولادی که در دیوارها به کار رفته است باعث اتصال آن ها می شود.

  • رنگ طبیعی

یکی از ویژگی های بسیار مهم تراکوتا این است که اگر بر اثر عواملی مختلف دچار ضربه شود رنگ پنل ها آسیبی به نمای ساختمان وارد نمی کند؛ زیرا رنگ طبیعی این پنل با روکش آن هیچ فرقی ندارد.

  • قابلیت تعمیر نما

حسن استفاده از پوشش نمای تراکوتا این است که به راحتی می توان قسمتی که دچار آسیب شده را تعویض یا تعمیر کنند. این قابلیت تعویض در نماهای دیگر وجود ندارد و در صورتی که قسمتی از نما آسیب ببینند باید هزینه زیادی را برای تعویض آن پرداخت کرد.

  • عایق حرارتی و صوتی

زمانی که نمای تراکوتا در ساختمانی انجام می شود به علت فاصله ای که بین نمای اصلی و تراکوتا ایجاد می‌کند نوعی عایق حرارتی و صوتی را سبب می شود. همچنین این فضای خالی به عبور تاسیسات مختلف کمک می کند که در زیبایی نهایی تاثیر زیادی دارد.

  • ضد حریق

متریال تراکوتا در برابر آتش مقاومت زیادی دارد به گونه ای که آتش، شکل و رنگ آن را تغییر نمی دهد.

  • صرفه جویی در مصرف انرژی

همانطور که در بالا گفته شد نمای تراکوتا عایق حرارتی بسیار مناسب در صرفه جویی در مصرف انرژی است و از هدر رفت انرژی به میزان ۲۵ تا ۴۰ درصد جلوگیری می کند. همچنین از انتقال سرما و گرما به داخل ساختمان هم ممانعت می شود.

نمای تراکوتا

  • ماندگاری و عمر بالا

عمر متوسط نمای تراکوتا حداکثر ۵۰ سال است. حتی اگر آسیبی به آن وارد شود قابل جایگزینی هستند. همچنین این متریال قابل بازیافت است و به راحتی می توان در یک نمای دیگر از آن بهره برد.‌

  • جذب حداقل آب

جذب آب به میزان بسیار کم، یکی از ویژگی های بارز متریال تراکوتا است که سبب افزایش طول عمر و ثابت ماندن رنگ آن می‌شود. هر چه جذب آب کمتر باشد میزان تخریب ناشی از یخبندان و بارش های مداوم به کمترین میزان خود برسد.

  • قابلیت ترکیب متریال تراکوتا با نماهای مدرن

متریال تراکوتا قابلیت این را دارد که با نماهای مدرن مانند کرتین وال و نمای آلومینیوم کامپوزیت ترکیب شود و در عین حال تمامی ویژگی های آب بندی و عایق بودن را حفظ کند. برای همین طراحان و معماران تمایل زیادی به ترکیب این نوع متریال ها با هم دارند.

معایب نمای تراکوتا

همانطور که تمامی محصولات ساختمانی مزایا و ویژگی های بیشماری دارند قطعا دارای معایبی هم هستند که به اختصار در مورد آن ها توضیح می دهیم. متریال تراکوتا یکی از محصولات وارداتی است که هیچ گونه قیمت گذاری دقیقی بر آن صورت نمی گیرد و در اکثر مواقع از قیمت ارز تاثیر می پذیرد. همین امر باعث شده که قیمت تمام شده تراکوتا زیاد باشد.

یکی از معایب دیگر این محصول این است که به سبب واردات کم، به وفور در بازار وجود ندارد و این انتخاب را برای مشتریان با مشکل مواجه می کند. همچنین درست است که تراکوتا قابل استفاده در فضای باز است، اما باید در شرایط آب و هوایی پایدار و رطوبت کم به کار گرفته شود. زیرا به خاطر متخلخل بودن به مرور آب به داخل آن نفوذ می کند و اگر هوا سرد شود با یخ زدن به راحتی شکسته می شود.

لوازم مورد نیاز برای اجرای نمای تراکوتا

متریال مورد نیاز عبارتند از:

  • رانر
  • ریل آلومینیومی
  • نوار لاستیکی برای گرفتنِ لرزش
  • تایل های سفالی
  • کلیپس
  • پروفیل های آلومینیومی

اهمیت نمای ساختمان با متریال تراکوتا

همیشه انتخاب یک نمای ساختمان اهمیت بسیاری دارد. راحتی استفاده، ظاهری زیبا و غیره از ویژگی های است که نمای پرطرفدار تراکوتا شامل آن می شود. همچنین نمای ساختمان، معرف یک منطقه یا شهر و شناخت زیبایی های بصری در ساختمان سازی را مشخص می کند. اغلب معماران و طراحان نمای تراکوتا را به دلیل این که می توان آن را در نمای مدرن و سنتی به کار برد، توصیه می کنند.

نمای تراکوتا

نحوه نصب نمای تراکوتا

برای نصب تراکوتا چندین روش وجود دارد. اما دو روش از بقیه متداول تر است که عبارتند از:

  • درزهای به هم چسبیده
  • درزهای قائم مدولار

همانطور که در بالا گفته شد متریال تراکوتا بدون نیاز به ملات و بوسیله زیرسازی های مخصوص اجرا می شود. شکل ظاهری تراکوتاها با توجه به کارخانه تولید کنند و پیشنهادهای مختلف، متفاوت است. اما آنچه این متریال را از بقیه نماهای ساختمان جدا کرده این است که مثل بقیه مصالح ساختمانی نیاز به سوراخ کردن، خم کاری و شیار کشی ندارد. همچنین پس از زیرسازی به راحتی نصب می شود و راندمان کار را تا ۵۰ درصد سرعت می بخشد که در مقابل بقیه نماهای مدرن انتخاب بسیار مناسبی است.

برای نصب تراکوتا فقط از ریل، پیچ، قطعات فلزی، آلومینیومی و فولادی استفاده می شود‌. قبل از نصب نمای باید ابتدا عایق کاری دیوارهای اصلی ساختمان انجام شود. این کار توسط چسب های مخصوص صورت می‌گیرد. بعد از این مرحله چهار چوب های اصلی بر روی دیوار قرار داده می شود. مرحله آخر نصب تراکوتا بر روی اتصالات است. طی کردن تمامی مراحل کار باید توسط افراد متخصص در این زمینه انجام شود.

نکات مهم در اجرای نمای تراکوتا

زمانی که نصب تراکوتا انجام می شود باید نکات اساسی را مدنظر قرار داد تا نمای بیرونی دچار مشکل نشود. نکاتی که باید در حین نما به آن توجه کرد عبارتند از:

  • چهارچوب نگهدارنده که انتخاب می شود باید از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار باشد.
  • مصالح مورد استفاده برای زیرسازی نما بایستی با هم سازگار باشد تا به مرور زمان باعث خوردگی نشود.
  • متریال مورد استفاده برای زیرسازی و رویه نما باید از نظر تمامی جهات (زیبایی، دوام) بررسی شوند تا با هم هماهنگ باشد.
  • اتصالات مورد نظر باید ضخیم باشد تا در برابر تغییرات آب و هوایی دچار مشکل نشود.
  • آب بندی تمامی قسمت های ساختمان مانند پنجره ها، درزها، برآمدگی ها باید با دقت انجام شود.
  • بعد از نصب نمای سفالینه و اتمام کار باید کنترل کیفیت نهایی بررسی و آزمایش شود.

علت رایج شدن نمای تراکوتا چیست؟

یکی از عوامل که باعث شده پیمانکاران نمای سفالینه را اجرا کنند، مشکلاتی است که در اجرای نمای ملاتی وجود دارد. یکی از مشکلات رایج در روش سنتی ریختنِ نمای ساختمان در اثر عوامل مختلف هستند.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی در نمای ساختمان سبب شده که به سمت مدرنیته برود و باعث جذب معماران، طراحان و انبوه سازان ساختمان به این سمت شده است. نمای سنتی محدودیت های زیادی به همراه دارد، مثلا نصب سرامیک به علت اینکه جذب آب پایینی دارد و چسبندگی ملات در آن در حد صفر است، به مرور زمان باعث جدا شدن آن از سازه می شود. این روزها نمای ساختمانی تراکوتا بیشترین کاربرد را دارد؛ زیرا نصب آسان، تنوع جنس و رنگ بندی بسیار بالایی در مقابل روش های سنتی داشته است.

سخن آخر

نمای ساختمان جزو موارد است که در زیبایی بصری خودنمایی می کند. یکی از ویژگی های که می تواند یک نما را منحصر به فرد کند نصب آسان و رنگ بندی بی نظیر آن است که نمای تراکوتا تمامی این ویژگی ها را دارد.

یکی از نکات بارز این محصول ماندگاری و طول عمر بالاست که در میان بقیه نماهای ساختمانی بیشترین (بیش از ۵۰ سال) عمر را دارا هستند. متریال تراکوتا از خاک رس پخته‌شده تهیه می‌شود که مزایایی زیادی نسبت به بقیه نماها دارد و حتما باید توسط افراد کاربلد انجام گیرد. ما در این مقاله مفاهیمی همچون تراکوتا، ویژگی های تراکوتا، اهمیت آن و غیره را توضیح دهیم. امیدوارم نهایت استفاده را کرده باشید.

برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان املاک داران در تماس باشید.

گروه تحریریه املاک داران

هدف گروه تحریریه املاک داران همه سوالات شما را در حوزه املاک و ساخت و ساز پاسخگو باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا