انواع نمای ساختمان و شیوه طراحی هرکدام!

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

 نمای ساختمان اولین چیزی است که هم از نظر زیبایی و هم از نظر کاربردی مورد توجه قرار می گیرد. از گذشته تا کنون انتخاب بهترین نمای سازه همواره از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. چه بسیار ساختمان هایی که طراحی داخلی قدرتمندی داشتند اما از نمای مناسبی برخوردار نبودند و نادیده گرفته شدند. می توان گفت نمای بیرونی یک لایه محافظ  است که طرح و نوع آن به نکات مهمی مثل شرایط آب و هوایی مختلف، موقعیت جغرافیایی ساختمان، تعداد طبقات و غیره بستگی دارد. در ادامه با املاک داران همراه باشید تا با نمای ساختمان و انواع طراحی های آن آشنا شوید.

انواع طراحی نمای ساختمان

اولین بخش ساختمان که مورد توجه قرار می گیرد، نمای سازه است. این پوسته بیرونی نه تنها نمایانگر بسیاری از ویژگی های داخلی ساختمان است، بلکه بر روی محیط شهری نیز تاثیر می گذارد. بنابراین لازم است که نما را متناسب با محیط اطراف انتخاب کنیم. املاک سازان با پرداخت هزینه برای طراحی نمای ساختمان باعث افزایش ارزش مادی ملک می شوند. از این رو می توان با صرف وقت و هزینه برای نمای سازه، به نوعی سرمایه گذاری موثری انجام داد.

سبک طراحی نمای ساختمان از سه شاخص اصلی تشکیل شده است: المان های ظاهری، روش ساخت و مصالح ساختمانی. در واقع جوامع مختلف با انتخاب سبک طراحی نما سعی در القای فرهنگ، آداب و رسوم و عقاید خود دارند. در ادامه با ما همراه باشید تا بدانید انواع طراحی نمای ساختمان کدامند؟

نمای ساختمان مدرن

طراحی نمای مدرن در معماری در دهه های اولیه قرن بیستم آغاز شد. این نو طراحی نما با تحول در سبک های قدیمی مثل سبک کلاسیک، رومی و ویکتوریایی بوجود آمد. در واقع سبک و سیاق طراحی نما و معماری در دهه های اخیر شاهد انقلابی عظیم بوده است. هر چند سبک معماری کلاسیک از شکوه و صلابت زیادی برخوردار است، ولی سبک نمای مدرن از آن پیشی می گیرد.

 اما یک سری فاکتورها، نمای مدرن را از سبک باستانی متمایز می کند. در سبک های کلاسیک از متریال آسیب پذیر و الگوهای تکراری استفاده می شد ولی در سبک مدرن این کاستی برطرف شد. استفاده تکنولوژی در تولید مصالح و خلاقیت در طراحی نما از ویژگی های اصلی طراحی نما به سبک مدرن هستند. 

در طراحی نمای ساختمان دو طبقه مدرن دیگر خبری از الگوهای تجمل گرایانه و پر زرق و برق نیست. به جای این طرح های قدیمی معمولا طرح های نوین و متریال با کیفیت با اعمال خلاقیت بکار می رود. بنابراین ویژگی های نمای ساختمان مدرن عبارتند از:

  • اعمال خلاقیت در طراحی نما برای جذابیت بیشتر

  • استفاده از متریال نوین و با کیفیت

  • طرح های ساده و خلاقانه به جای الگوهای تزئینی

نمای مدرن

نمای ساختمان کلاسیک

سبک های معماری متعلق به قبل از رنسانس در اروپا را می توان به عنوان نمای کلاسیک در نظر گرفت. طیف وسیعی از نمای ساختمان کلاسیک در سرتاسر ایران و خاورمیانه به چشم می خورد. ایده های مختلفی از این سبک گرفته شده و طرفداران خود را دارد.

سبک طراحی نمای کلاسیک یک سبک باستانی است که شکوه و عظمت کاخ های سلطنتی را مدیون آن هستیم. هر چند مدتی سبک نمای مدرن ساختمان با جذابیت بیش از اندازه گوی رقابت را از سبک کلاسیک ربود ولی باز هم این سبک با تغییراتی مطرح شد.

تقارن یکی از اصول جدانشدنی طراحی نمای کلاسیک است. یکی دیگر از ویژگی های نمای کلاسیک را می توان القای حس شکوه و عظمت به بیننده عنوان کرد. این نوع نما در نمای ساختمان دو طبقه کلاسیک به وفور به چشم می خورد. 

نمای کلاسیک

نمای ساختمان رومی

 نمای ساختمان کلاسیک برگرفته از سبک معماری رومی و یونانی است. سبک رومی زیر شاخه سبک معماری کلاسیک به شمار می رود. در سبک رومی به بعد زیبایی بیش از هر چیز دیگری توجه می شود و در طراحی نمای ساختمان به سبک رومی از متریال لوکس و درجه یک استفاده می گردد.

معمولا مهندس ساختمان در طراحی این نوع نما از سنگ های لوکسی مثل سنگ مرمر، تراورتن، گرانیت با رنگ روشن در نمای رومی استفاده می نماید تا شکوه و صلابت را به بیننده القا کند. البته می توان با استفاده از سیمان به جای سنگ های گران قیمت، هزینه های ساخت و ساز را کاهش داد.

از جمله ویژگی های طراحی نما به سبک رومی می توان به نورپردازی هنرمندانه، استفاده از مصالح گران قیمت، قوس ها و طاق های باشکوه، نقوش سلطنتی اشاره کرد.

نمای ساختمان نئو کلاسیک

سبک نئوکلاسیک که در قرن هجدهم میلادی ظهور کرد، یکی از جذاب ترین انواع نمای ساختمان به شمار می رود. طراحی نما به سبک نئوکلاسیک ترکیبی از معماری مدرن و کلاسیک است. زیرا مصالح ساختمانی سبک مدرن در آن بکار می رود ولی طراحی نما از ویژگی های سبک کلاسیک پیروی می کند.

در واقع در نمای نئوکلاسیک دیگر خبری از شلوغی ها و تجمل گرایی های سبک کلاسیک نیست. در این نوع طراحی نما معمولا از اشکال هندسی منظم و مسطح استفاده می شود و همین مسئله آن را مشابه طراحی نمای مدرن می سازد.

از جمله ویژگی های اصلی نمای نئوکلاسیک می توان به استفاده از ستون های متعدد و ستون های تزئینی، دیواهای یکدست و بدون نقش و نگار، ابعاد بزرگ اشاره کرد.

نمای نئوکلاسیک

نمای ساختمان پست مدرن

طراحی نمای ساختمان به سبک پست مدرن، نسخه پیشرفته تری از نمای مدرن به شمار می رود. در واقع دو معمار اروپایی به جای استفاده از اشکال موزون و ساده، به طور خلاقانه ای از اشکال هندسی نامنظم و عجیب و غریب در ساخت نما استفاده کردند. پس از آن، سبک معماری فرا مدرن به محبوبیت بالایی دست پیدا کرد.

این نوع نما دارای طرح های بسیار متنوعی است و با مصالح ساختمانی منحنی یا قوس دار، نامنظم و غیره ساخته می شود. مهم ترین ویژگی سبک پست مدرن این است که معمار می تواند با کمک خلاقیت خود، طرح های نوآورانه و جذابی خلق کند. استفاده از رنگ های روشن در کنار رنگ های تیره نیز باعث ایجاد نمایی یونیک و جذاب در طراحی نمای پست مدرن می شود. برای خرید انواع سنگ ساختمانی برای طراحی نما به تولید کنندگان مصالح ساختمانی معتبر مراجعه کنید.

نمای ساختمان مینیمال

طراحی نما به سبک مینیمال، به معنای ساده گرایی است که در ایران طرفداران زیادی دارد. این نوع نمای ساختمان در عین جذابیت، بسیار ساده و زیبا به نظر می رسد. در سبک مینیمالیسم از الگوهای تزئینی و طرح های شلوغ خبری نیست. معمولا در این نوع طراحی نمای ساختمان بیشتر از رنگ های روشن مثل رنگ سفید استفاده می شود.

برای خلق نمای جذاب از فضاسازی با کمک اشکال مکعبی شکل و نورپردازی روی بدنه اصلی ساختمان کار می شود. ویژگی اصلی طراحی نما در سبک مینیمالیسم، استفاده از حداقل جزئیات و الگوهای تزئینی است.

نمای ساختمان ویکتوریایی

طراحی نما به سبک ویکتوریایی بر خلاف سبک مینیمالیسم پر از زرق و برق و جزئیات است. از جمله ویژگی های نمای ساختمان ویکتوریایی می توان به سقف های شیروانی، تراس های مجلل و با شکوه اشاره کرد. برای طراحی نما به سبک ویکتوریایی محدودیت برای استفاده از رنگ ها وجود ندارد، اما اغلب رنگ های زرشکی، سرمه ای و مشکی به کار می رود. در این نوع معماری دیگر خبری از سرستون های عظیم و کتیبه های مجلل نیست و در عوض به زیبایی های جزئی پرداخته می شود. امکان طراحی نما به سبک ویکتوریایی برای نمای ساختمان دو طبقه ساده ایرانی و نمای ساختمان دو طبقه تراس دار وجود دارد. 

نمای ساختمان رنسانس

معماران ایتالیایی حدود پنج قرن پیش با احیای طراحی نمای کلاسیک و بررسی سبک معماری یونان و روم، سبک جدیدی برای طراحی نمای ساختمان به نام رنسانس را پدید آوردند. در این نوع طراحی نمای ساختمان از ویژگی های سبک کلاسیک مانند نقوش تزئینی و سرستون ها استفاده می شود. اما المان های جدیدی که آن را تبدیل به سبکی نوآورانه کرده، طاقچه های دیواری و گنبدهای زیبا است. معمولا در سبک معماری رنسانس، یک در بزرگ و تقارن در طراحی پنجره ها به چشم می خورد.

گنبدهای خوش ساخت به نوعی امضای سبک رنسانس به شمار می روند. هر چند در آغاز این گنبدها در کلیساها و مکان های مذهبی به کار می رفت، ولی بعدها در طراحی نمای رنسانس نیز راه پیدا کرد. یکی از مهم ترین شاخصه های نمای رنسانس، استفاده از سنگ های آکوستیک و عایق صدا است. شما می توانید بهترین زنگ نمای ساختمان را از فروشندگان مصالح ساختمانی معتبر تهیه نمایید.

نمای ساختمان باهاوس

نام باهاوس از یک مدرسه معماری و طراحی نما در آلمان گرفته شده است. از جمله اصولی طراحی نما به سبک باهاوس می توان از حذف تزئینات و نقوش اضافی، استفاده کم تر از اشکال هندسی منحنی و قوس دار اشاره کرد. در واقع در طراحی نمای ساختمان به سبک باهاوس دیگر خبری از نقوش تزئینی نیست و اغلب با مصالح در بدنه ساختمان جذابیت های بصری ایجاد می شود. نمای ساختمان 5 طبقه شمالی را می توان به سبک باهاوس ساخت.

نمای ساختمان اسلامی

طراحی نما به سبک اسلامی نه تنها در کشورهای اسلامی بلکه در اسپانیا و بخشی از جنوب اروپا نیز به چشم می خورد. در واقع این نوع طراحی نما ترکیبی از المان های کهن اسلامی و طراحی نما به سبک مدرن است. مناره سازی یکی از المان های کهن اسلامی که در آن مناره های آجری یا برج مانند با پنجره های کوچک و پله های پیج در پیج دیده می شود. یک ویژگی دیگر که بین معماری اسلامی و معماری به سبک رنسانس مشترک است، استفاده از گنبدهای متعدد است. آنچه طراحی نما به سبک اسلامی را خاص می سازد، نقش و نگارهای اسلیمی است که در بناهای تاریخی اصفهان به چشم می خورد. این سبک در نمای ساختمان دو طبقه ساده ایرانی و غیره بکار می رود. 

جمع بندی

اولین نکته ای که با دیدن یک ساختمان به ذهن می رسد چیست؟  در واقع نمای ساختمان اولین چیزی است که هم از نظر زیبایی و هم از نظر کاربردی مورد توجه قرار می گیرد. از گذشته تا کنون انتخاب بهترین نمای سازه همواره از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. طراحی نمای ساختمان می تواند ارزش ملک و حتی محله شما را افزایش دهد. باید بدانید که ساختمان با بهترین فضای داخلی نیز نیاز به نمای جذاب دارد. چرا که پوسته بیرونی سازه می تواند توجه هر بیننده ای را به آن جلب کند. در این مقاله به توضیح انواع سبک های طراحی نمای ساختمان پرداختیم. برای ارتباط با استادکار خدمات ساختمانی با همکاران ما در املاک داران تماس بگیرید.