گام به گام تا تهیه نقشه هوایی از ملک!

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

نقشه هوایی یکی از نمونه عکس های هوایی است که به وسیله فتوگرامتری، در مقیاس های گوناگون جهت انجام امور ملکی تهیه می شود. نقشه هوایی پلاک ثبتی توسط کارشناسان آماده و برای امور ثبتی و امور قضایی کاربرد دارد. در این مقاله سعی داریم مراحل تهیه نقشه هوایی پلاک ثبتی ملک و روش های تهیه این نوع نقشه ها را مورد بررسی قرار دهیم. پس با ما همراه شوید.

نقشه هوایی پلاک ثبتی ملک

اولین قدم برای تهیه نقشه هوایی پلاک ثبتی ملک این است که مهندس نقشه بردار پس از مراجعه به ملک باید به تهیه نقشه UTM ملک اقدام کند.‌ پس از آن که نقشه UTM و سند مادر درست شد مشخصات پلاک ثبتی مجاور و نقشه هوایی ملک با بقیه مستندات تطبیق داده می شود و جانمایی دقیق پلاک بر روی نقشه هوایی خانه انجام می شود. ارائه نقشه هوایی پلاک ثبتی در زمان انحصار وراثت الزامی است و باید درخواست مبنی بر تعیین مشخصات و پلاک ثبتی ملک به اداره ثبت اسناد و املاک ارائه شود.

نقشه هوایی که تهیه می شود مکان جغرافیایی ملک را در یک شهر یا روستا و حتی محله ها مشخص می کند. همچنین اگر ملک در طرح شهرداری قرار داشته و در آینده باید تخریب شود، هم مشخص می شود. برخی از ملک ها در طرح های شهرداری قرار گرفته‌اند و مالکان این خانه حق فروش یا انتقال سند را ندارند. صاحبان این گونه املاک فقط می توانند ملک خود را به شهرداری واگذار کنند. وجود نقشه های هوایی سبب می شود در زمان استعلام از شهرداری این گونه موارد شفاف سازی شود.

نقشه هوایی

مراحل تهیه نقشه هوایی

زمانی که بخواهیم موقعیت دقیق املاک و جانمایی آن انجام شود یکی از دقیق ترین ابزار و وسایلی که به کمک ما می آید نقشه هوایی ملک یا نقشه هوایی خانه است. همانطور که در بالا گفته‌شد اولین مرحله از مراحل تهیه نقشه هوایی املاک، ارجاع کار به مهندس نقشه‌بردار است که دارای مهر نظام مهندسی یا مجوز کارشناس رسمی دادگستری در رشته نقشه‌برداری را اخذ کرده‌باشد. سپس مهندس نقشه بردار با توجه به وضعیت و شرایط ملک اقدام به تهیه نقشه UTM ملک و نقشه هوایی خانه یا ملک می کنند.

مهندسین نقشه بردار برای جانمایی ملک هم به نقشه هوایی ملک و هم نقشه UTM نیاز دارند. اصولا نقشه های UTM در مقیاس ۵۰۰/۱ تهیه می شود و برای این که بتوانند موقعیت ملک را روی نقشه نشان دهند باید از نقشه های هوایی با مقیاس ۲۰۰۰/۱ یا بالاتر استفاده کنند. در اصل نقشه UTM ملک نقشه ای است که در آن فقط مشخصات چهار گوشه ملک ثبت می شود. اما در نقشه های هوایی موقعیت ملک یا خانه در بین سایر املاک، معابر، همسایگان و خیابان های نشان داده‌می‌شوند.

مراحل تهیه نقشه هوایی پلاک ثبتی

  • ثبت درخواست جانمایی پلاک ثبتی برای ملک نزد کارشناس رسمی دادگستری
  • تهیه نقشه UTM توسط مهندس نقشه بردار پس از مراجعه به ملک
  • در مرحله بعدی باید حدود دقیق ملک، تشخیص مغایرت وغیره را با سند مادر ملک انجام دهند.
  • در این مرحله باید اطلاعات مجموعه پلاک های ثبتی، منطقه ای که ملک در آن قرار دارد در دسترس قرار گیرد.
  • در مرحله آخر نقشه هوایی ملک آماده می شود.

همانطور که در بالا هم اشاره کردیم برای تهیه این نقشه ها می توانید از طریق وب سایت ها (گوگل مپس) یا سازمان جغرافیایی کشور آن ها را خریداری کرده و نقشه هوایی منطقه مورد نظر را جدا کرد. پس از آماده شدن نقشه UTM، سند مادر، مشخصات پلاک های ثبتی مجاور و نقشه هوایی اقدام به تطبیق مدارک موجود می کنند و جانمایی دقیق پلاک ثبتی روی نقشه های هوایی انجام می پذیرد.‌ نقشه هوایی خانه تمامی حدود و مرزها را مشخص می کند و در زمان اخذ سند ملک یا تاییدهای دادگاه و مراجعه رسمی از آن استفاده کرد.

نقشه هوایی

روش های تهیه نقشه هوایی

معمولا تهیه نقشه هوایی به دو روش تهیه می شود که عبارتند از:

  • استفاده از تصاویر ماهواره ای
  • تهیه نقشه هوایی که با کمک هواپیما و هلیکوپتر مخصوص نقشه برداری

استفاده از تصاویر ماهواره ای شده هم از طریق تصاویری که از ماهواره سنجش از دور گرفته می شود و هم خرید تصاویر از سازمان های مختلف انجام می گیرد. همچنین وب سایت های همانند گوگل مپس، تصاویر مختلفی از مناطق مختلف زمین ارائه می دهند که دقت و کیفیت بالایی دارد.

جانمایی ملک بر روی نقشه هوایی

منظور از جانمایی پلاک ثبتی تعیین موقعیت ملک بر روی زمین با توجه به مدارک موجود از ملک است. برای انجام این کار نیاز به اطلاعات و نقشه های ثبتی بوده تا به کمک پلاک ثبتی و حدود اربعه ملک، موقعیت آن بر روی زمین مشخص شود. در مرحله آخر نقشه UTM از ملک بر اساس سند تهیه می شود.

جانمایی پلاک ثبتی

جانمایی پلاک ثبتی توسط مهندسین نقشه بردار و کارشناسان رسمی دادگستری که در حوزه نقشه برداری فعالیت دارند انجام می شود. برای تهیه نقشه های هوایی پلاک ثبتی مهندسین مجرب به آرشیو کاملی از نقشه ها هوایی و تصاویر ماهواره ای دسترسی دارند که می توانند نقشه های کاملی را در اختیار متقاضیان قرار دهند. وجود نرم افزارهای جدید در زمینه تولید نقشه‌ هوایی خانه و ملک وجود دارند که انبوه سازان و پیمانکاران می توانند با مراجعه به این مراکز تمامی مراحل کار را در کمترین زمان انجام دهند.

کاربردهای نقشه هوایی پلاک ثبتی ملک

از نمونه کاربردهای جانمایی پلاک ثبتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تعیین موقعیت ملک بر روی زمین توسط نقشه هوایی ملک
  • تعیین موقعیت ملک گمشده ای که دارای سند قدیمی است یا املاکی که مکان آن معلوم نیست.
  • مشخص کردن مختصات UTM روی عکس های هوایی زمان های گذشته
  • مشخص کردنِ مساحت و حدود املاکی که مرز آن ها به مرور زمان از بین رفته‌است.
  • تعیین موقعیت دقیق املاک قدیمی و تخریبی به کمک نقشه هوایی خانه
  • استعلام اراضی کشاورزی در موقع معامله
  • مشخص نبودن تغییر کاربری زمین
  • تعیین قدمت بنا
  • بررسی میزان تغییر در حریم املاک و اندازه گیری مقدار تجاوز املاک مجاور به حریم ملک

نقشه هوایی

نقشه UTM چیست؟

امروزه نقشه UTM که در سازمان ها و ارگان های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد در واقع نقشه برداری از موقعیت ملک در سیستم مختصات یو تی ام است. همچنین حدود اربعه ملک توسط دوربین های نقشه برداری و جی پی اس مشخص شده و در سیستم مختصات UTM ترسیم می شود. سپس بعد از جانمایی نقشه یو تی ام روی نقشه هوایی و ترسیم کادر بندهای مربوطه با فرمت های مشخص به ارگان های زیر ربط ارائه می دهند.

زمانی که نقشه UTM آماده شد حتما باید توسط کارشناس رسمی دادگستری ممهور شود تا مورد تایید سازمان های همچون شهرداری، اداره ثبت و غیره قرار گیرد. تهیه نقشه های یو تی ام باید توسط تجهیزات نقشه برداری انجام شود تا دقت بالایی داشته باشد. در این صورت حدود اربعه ملک شامل طول ها و زوایا باید با دقتی در حد سانتی ‌متر محاسبه شود. زمانی که برداشت موقعیت ملک توسط جی پی اس، جهت نقشه یو تی ام استفاده می شود هم باید با دقتی در حد سانتی متر باشد.

رعایت دو فاکتور مهم در نقشه های UTM از اهمیت بسیاری برخوردار است:

  • مساحت ملکی که توسط توتال استیشن (دوربین نقشه برداری) برداشت می شود.
  • و دیگری مختصات یو تی ام که توسط جی پی ای انجام شده‌است.

نحوه گرفتنِ نقشه UTM چگونه است؟

همانگونه که عنوان شد نقشه های یو تی ام یکی از مدارک اصلی و مهم برای ملک محسوب می شود که با ارائه آن در هر کدام از سازمان ها، ملک مورد نظر تایید می کنند. اصولا برای تهیه نقشه UTM از تجهیزات خاصی که در محل ملک مستقر می شود استفاده می کنند تا کلیه مختصات ملک، شکستگی ها و گوشه ها مشخص شود و توسط نرم افزارها ترسیم، نقشه ملک با توجه به مختصات رسم شده صورت بگیرد. بعد از طی کردن مراحل فوق نقشه به دست آمده را با نقشه های هوایی سازمان جفرافیا مقایسه می کنند تا از مکان دقیق ملک اطمینان حاصل کنند. به ‌طور کلی نقشه یو تی ام به دو صورت انجام می شود:

  1. برداشت موقعیت دقیق ملک به وسیله دوربین های مخصوص و جانمایی آن بر روی نقشه های هوایی سازمان جغرافیایی
  2. استفاده از دستگاه جی پی اس (دو فرکانس یا سه فرکانس) و برداشت مستقیم نقشه توسط دستگاه یه صورت کاملا دقیق و مشخص کردن گوشه های ملک

نقشه هوایی

کلام پایانی

نقشه هوایی ملک در کارهایی مربوط به امور ثبتی ملک و امور قضایی (انحصار وراثت) نقش مهمی دارد.‌ نقشه هوایی پلاک ثبتی املاک توسط کارشناسان مجرب در این زمینه تهیه می شود. این گونه نقشه ها را برای تعیین موقعیت جغرافیایی ملک و تهیه پلاک ثبتی استفاده می کنند. در این مقاله سعی کردیم تمامی مراحل تهیه نقشه هوایی خانه برای ثبت پلاک و نقشه یو تی ام را مورد بررسی قرار دهیم امیدوارم نهایت استفاده را کرده باشید.