انواع روش پرداخت پول در معاملات مسکن

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

اصلی ترین مسئله در معامله های ملکی، پرداخت پول در معاملات مسکن بحث پرداخت ثمن آن معامله است. ثمن می‌تواند پول یا هر موردی دیگری که دو طرف معامله با یک‌دیگر توافق کردند، باشد. در قانون وضع شده در کشور ما، ماده یا قانون خاصی برای پرداخت پول در معاملات مسکن معامله های ملکی نوشته نشده است و همه موارد با رضایت طرفین انجام خواهد شد.

اما این مورد که پرداخت ثمن با توافق دو طرف معامله انجام می‌شود، از پیچیدگی های معامله ملکی کم نخواهد کرد و اگر شما به قوانین و قاعده های معامله آَشنا نباشد ممکن است در دام کلاهبرداران بیفتید. در این مقاله هر موردی که در معامله و پرداخت ثمن نیاز دارید نوشته شده است.

ثمن چیست

ثمن چیست ؟

ثمن به بهایی گفته می‌شود که شما درقبال خرید یا اجاره هر چیزی پرداخت می‌کنید. ثمن ممکن است که پول باشد یا هر موردی که با طرف معامله توافق کنید. ثمن و مقدار آن با توافق طرفین معامله تعیین می‌شود. به عبارت دیگر، ثمن به بهایی اطلاق می شود که کالایی در برابر آن معامله شده باشد. 

مبایعه‌نامه

مبایعه نامه قراردادی است که شما با خریدار یا فروشنده نوشته و امضا می‌کنید. در مبایعه نامه تمامی شروط معامله و میزان بهای ثمن معامله مشخص می‌شود. بعد از امضای مبایعه نامه دو طرف معامله موظف به انجام شروط و بندهای نوشته شده هستند. 

انواع ثمن معامله 

نوع ثمن معامله در معاملات مسکن، با توجه به شرایط و تعهدات منعقد کنندگان تعیین می شود و هیچ کدام از طرفین نمی توانند به تنهایی درباره آن تصمیم بگیرند. انواع ثمن معامله را بر اساس معیارهای مختلفی تقسیم بندی می کنند. یکی از این معیارها زمان پرداخت وجه معامله است. در ادامه به توضیح انواع ثمن معامله طبق زمان پرداخت می پردازیم:

نقدی: پرداخت نقدی ثمن معامله، یکی از بی دردسر ترین انواع ثمن معامله به شمار می رود. معمولا اغلب افراد این روش را ترجیح می دهند. در این روش، پرداخت نقدی ثمن معامله توسط خریدار به فروشنده در قرارداد قید می شود.

موجل: موجل یکی دیگر از انواع ثمن معامله است. در این روش، افراد می توانند ثمن معامله را در آینده پرداخت کنند. البته احتمال وقوع مشکلات و چالش های زیادی در این نوع معامله وجود دارد. 

اقساط: در این روش افراد می توانند به صورت اقساط، برای پرداخت ثمن معامله اقدام می کنند. در صورتی که برای پرداخت ثمن معامله به صورت قسطی اقدام کنید، باید اسناد مربوط به واریز و دریافت آن شفاف باشد. 

انواع روش پرداخت پول در معاملات مسکن 

بطور کلی معامله های ملکی را می‌توانیم به سه دسته رهن، اجاره و خرید و فروش تقسیم کنیم. نحوه پرداخت ثمن معامله ملک در هر یک از این نوع معاملات متفاوت است. در ادامه به توضیح این نوع معاملات ملکی و نحوه پرداخت پول اشاره می کنیم:

اجاره : در اجاره دوطرف معامله با یک دیگرتوافق می‌کنند که ملک مورد نظر طی زمان خاصی با میران ثمن مشخص در مالکیت فرد دیگر باشد. فرد اجاره کننده ملک ( مستاجر) موظف به پرداخت ماهانه ثمن ملک ( اجاره بها) به صاحب ملک ( موجر) است.

رهن : رهن نوعی اجاره است، با این تفاوت که موجر نیازی به اجاره بها به صورت ماهانه ندارد و از مستاجر درخواست می‌کند، مبلغی را در ابتدای معامله به ایشان بدهد. بعد از تمام شدن موعد قرارداد موجر موظف است مبلغ اولیه را تماما به مستاجر پرداخت کند. نحوه پرداخت پول رهن به مستاجر با توجه به توافق طرفین انجام می شود.

خرید و فروش : نحوه پرداخت پول در خرید خانه معمولا با توافق طرفین انجام می شود. در این نوع معامله فرد خریدار مالکیت ملک را برای همیشه از فرد فروشنده دریافت میکند. ثمن مکسن این نوع معامله با توافق دو طرف مشخص خواهد شد.

انواع روش پرداخت پول

مراحل پرداخت در معاملات مسکن

در تمامی معاملات ملکی، پرداخت پول در چند مرحله انجام می‌گیرد. ما در این قسمت به اختصار درباره پرداخت پول در معاملات ملکی صحبت خواهیم کرد :

پرداخت پول در معاملات مسکن، رهن و اجاره

بعد از دیدن خانه و تصمیم برای اجاره ملک مورد نظر، به مشاور املاک مراجعه می‌کنید. برای انکه حسن نیت خود را ثابت کنید باید بیعانه ای پرداخت کنیدو میزان این بیعانه حدودا بین 20 تا 30 درصد از مبلغ کل است. البته این میزان قانون خاصی ندارد و با توجه به نظر طرفین و توافق های آنان قابل تغییر است.

در قبال پرداخت بیعانه حتما از مشاور املاک رسید دریافت کنید. در این رسید تاریخ و مهر مشاور املاک حتما واضح باشد. بعد از آن مبایعه نامه ای تنظیم می‌شود که باید با حضور دو طرف و توافق طرفین برای شرایط به امضا برسد. برای اینکه بدانید چه موارد را باید در هنگام نوشتن مبایعه نامه رعایت کنید، به مقاله مربوطه مراجعه کنید. مابقی مبلغ باقی مانده از ثمن ملک بعد از تحویل ملک مورد نظر پرداخت خواهد شد

مراحل پرداخت پول خرید مسکن

ابتدای این مرحله دقیقا مانند مرحله رهن و اجاره است. 20 درصد از مبلغ کل هنگام نوشتن مبایعه نامه پرداخت خواهد شد. این 20 درصد در مشاور املاک و به صورت نقدی، چک، دستگاه کارتخوان و... پرداخت می‌شود.

گرفتن رسید پرداخت در این مرحله فراموش نشود. بعد از آن مبلغ دو دانگ از ملک  مورد نظر در هنگام تحویل خانه پرداخت می‌شود این مرحله هم معمولا در مشاوراملک انجام می‌شود. مابقی مبلغ در هنگام تحویل سند و در دفترخانه رسمی پرداخت خواهد شد.

انواع روش های پرداخت پول در معاملات مسکن

بر اساس انتخاب دوطرف معامله و توافقی که میکنند همچنین شرایط ملک مورد نظر چندین راه برای پرداخت پول وجود دارد :

چک عادی 

به دلیل محدودیت هایی که کارت به کارت دارد معمولا افرادر در معامله هایی مانند رهن و اجاره از چک عادی استفاده می‌کنند. این چک فقط و فقط باید در وجه صاحب ملک نوشته شود ( با توجه به محدودیت هایی که دولت جدیدا قرار داده است). در هنگام دریافت چک به این نکته توجه داشته باشید که چک حتما دارای شماره صیادی ( در پایین چک درج شده است) باشد. البته چک خطر هایی مانند پاس نشدن را نیز دارد و اگر به طرف مقابل اعتماد لازم را ندارید بهتر است از روش های دیگر استفاده کنید.

چک بانکی تضمین شده 

همانطور که از اسم این چک پیداست ، بانک داشتن موجودی برای این چک را تضمین میکند و شما با در دست داشتن این چک در هر شعبه ای و سراسر کشور می‌توانید آن را پاس کنید. این چک به دلیل تضمینی که بانک دارد حکم پول نقد را داراست. به چک بانکی تضمین شده، چک رمز دار نیز می‌گویند. بنابراین چک بانکی تضمین شده، بهترین چک برای معامله ملک به شمار می رود.

چک بین بانکی تضمین شده 

این چک هم مانند چک تضمین شده، بانک داشتن موجدی آن را تضمین می‌کند. اما تفاوا بزرگی که بین این دو چک وجود دارد این است که این نوع چک به نام طرف معامله و به شماره حساب او با استفاده از رمز صادر می‌شود. این نوع پرداخت به دلیل امنیت بالایی که دارد، پرداخت محبوبی بین معامله کنندگان ملک است. البته اگر معامله بهم خورد فرد خریدار باید چک را پاس کند و بعد مبلغ را به حساب فروشنده واریز کند.

به صورت نقدی 

این نوع روش در جامعه امروزی منسوخ شده است. ولی اگر قصد دارید از این روش استفاده کنید باید این مورد را بدانید که اگر در زمان مشخص شده مبلغ را پرداخت نکنید، فروشنده می‌تواند  معامله را فسخ کند .( در دیگر روش ها معمولا در مشاور املاک یا دفترخانه چک به طرف مقابل تحویل داده می‌شود)

کارت به کارت

این روش به دلیل محدودیت مبلغی که دارد (  بین 3 تا 5 ملیون برای هر کارت در روز) معمولا برای نوشتن مبایعه نامه استفاده می‌شوئد.

دستگاه کارتخوان

این روش ملزوم به اعتماد به مشاور املاک است. معمولا افراد برای پرداخت بیعانه یا مابقی مبلغ باقی مانده، از این روش استفاده می‌کنند. در صورت استفاده از این روش، رسید را با امضای و مهر مشاور املاک نزد خود نگهدارید.

پرداخت پول در معاملات مسکن های وام‌دار 

در این نوع معامله، پرداخت پول در معاملات مسکن فروشنده برای خرید یا ساخت ملک موردنظر از بانک وام گرفته است. فروشنده قبل از اینکه اقساط وام به پایان برسد، فروشنده قصد فروش ملک مورد نظر را پیدا کرده است. این نوع املاک سندشان در گرو بانک است و انتقال آن امکان ندارد مگر اینکه خریدار تمام مبلغ بانک را پرداخت کند. اینگونه ملک ها معمولا به صورت قولنامه ای و با وکالت بلاعوض معامله می‌شوند. بعد از توافق دوطرف، هر دو طرف به بانک مراجعه می‌کنند و وام از خریدار به فروشنده منتقل خواهد شد. در این نوع معامله خریدار مبلغی از کل ثمن ملک را به صورت وام به بانک پرداخت خواهد کرد که این مبلغ از مبلغ کل کسر خواهد شد.

جمع بندی

انواع روش پرداخت پول در معاملات مسکن با یکدیگر تفاوت دارند. در این مقاله به توضیح نحوه پرداخت ثمن مسکن برای معملات رهن و اجاره، خرید و فروش پرداختیم. برای اطلاع از معاوضه ملک، تعریف و تفاوت سرقفلی و مالکیت به مقاله های دیگر ما در املاک داران مراجعه کنید.