پرگولا چیست؟ چه کاربرد و مزایایی دارد؟

در اوایل قرن هفدهم میلادی، سازه ای در میان اروپائیان محبوب شد که امروزه ما آن را به اسم پرگولا می شناسیم. این سازه بعد از دوره رنسانس فراگیر شد و کشورهای ایتالیا و فرانسه برای نگهدای از گیاهان رونده ای مانند انگور از آن استفاده می کردند. در حال حاضر استفاده از پرگولا در ساختمان سازی در حال افزایش است. استفاده از پرگولا نمای زیبایی به فضای ساختمان داده و کاربردهای گوناگونی نیز دارد. برای آشنایی با پرگولا، انواع و کاربرد آن با املاک داران همراه شوید.

پرگولا چیست؟

پرگولا به معنای طاق و یا سازه ای بدون سقف یا مسقف است. پرگولاها به طور کلی دارای دو بخش سقف مشبک و ستون های پایه می باشد. سقف های مشبک مهم ترین شاخصه پرگولا است که نیم سایه ای مطبوع را ایجاد می نماید. البته سقف پرگولا می تواند کاملا باز یا پوشیده ساخته شود. هرچند اغلب به صورت باز و شبکه ای است. از پرگولا می توان در محیط های باز و به منظور محوطه سازی استفاده کرد. زیرا نه تنها به زیباسازی فضا کمک می کند بلکه کاربردهایی نیز دارد. از جمله ایجاد یک فضای دورهمی زیبا در خانه. در حال حاضر از سازه های مختلفی چون آلاچیق، گزبو، سایبان و ... برای محوطه سازی استفاده می شود. ولی پرگولا متفاوت از این ها بوده و ویژگی های خاص خودش را دارد.

پرگولا

کاربردهای پرگولا

همان طور که گفته شد، پرگولا کاربردهای متفاوتی داشته که می توان بنا به نیاز از آن ها استفاده نمود. مهم ترین کاربردهای پرگولا عبارتند از:

طراحی مسیر زیبا با پرگولا

یکی از کاربردهای پرگولا، شاخص کردن و جذاب کردن یک مسیر مشخص است. اگر قصد دارید تا مسیری زیبا در ورودی ساختمان خود داشته باشید، استفاده از پرگولا توصیه می شود. برای زیباتر شدن جلوه آن نیز می توان از گیاهان رونده ای استفاده کرد که روی پرگولا را بپوشانند. همچنین می توان آن را با صفحه های مشبک فلزی و چوبی تزئین نمود.

استفاده از پرگولا برای ایجاد سایه

از پرگولا می توان برای ایجاد سایه در محوطه های باز و حیاط استفاده کرد. از آنجایی که سقف پرگولا معمولا مشبک است، می تواند حالت نیمه سایه ای ایجاد نماید.

استفاده به عنوان تکیه گاه گیاهان رونده

یکی از کارهایی که برای زیباسازی فضای سبز انجام می شود، استفاده از گیاهان رونده است. پرگولا می تواند تکیه گاه مناسبی برای رشد گیاهان رونده باشد. همان طور که در ابتدا نیز به همین منظور ساخته شده بود.

استفاده از پرگولا برای دورهمی

می توان در پرگولاها صندلی و یا سکوهایی برای نشستن قرار دارد و از آن به عنوان یک مکان دلچسب برای دورهمی های خانوادگی استفاده نمود. پرگولا با ایجاد سایه امکان نشستن در فضای باز را در فصل های مختلف سال فراهم می کند.

ساخت تراس با پرگولا

یکی از مهم ترین کاربردهای پرگولاها، ایجاد یک سقف مشبک در تراس منزل است. با پرگولا می توان یک تراس زیبا و دنج طراحی کرد.

متریال استفاده شده در پرگولا

پرگولا از مصالح مختلفی ساخته می شود. در گذشته ستون این سازه را از گچ و آجر می ساختند. اما در حال حاضر با مصالح مدرن ساخته می شود. انتخاب نوع مصالح در ساخت پرگولا بسیار مهم است. مصالح سازه باید با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه انتخاب شود. مثلا در مناطق مرطوب و پر باران نباید از پرگولای چوبی استفاده کرد. نوع فلزی این سازه به دلیل مقاومت بالاتری که دارد، انتخاب بهتری است.

از دیگر نکات مهم در انتخاب مصالح، نوع کاربری پرگولا است. با توجه به اینکه قرار است پرگولا چه نقشی در ساختمان داشته باشد، باید مصالح آن را انتخاب نمود. به طور کلی پرگولا با مصالح مختلفی ساخته می شود که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.

پرگولا

پرگولای چوبی

پرگولای ساخته شده از چوب، محبوب ترین نوع آن است. چوب ترمو مقاومت بالاتری نسبت به سایر چوب ها دارد و برای پرگولای چوبی مناسب تر است. ساخت پرگولا با چوب هزینه کمتری داشته و مقرون به صرفه تر است.در گذشته پرگولا از چوب ساخته می شده چرا که نماینده سبک زندگی مدیترانه ای بوده و زندگی در محیط باز و واقعی را تداعی می کند. متداول ترین انواع چوب هایی که در پرگولا استفاده می شود چوب ماهون، سرو، ساج و چوب قرمز است. این چوب ها دارای روغن طبیعی بوده و مقاومت بیشتری در برابر پوسیدگی، پیچ و تاب، رطوبت و حمله موریانه‌ ها، قارچ‌ ها و حشرات دارند.

اگر از پرگولای چوبی در مکان های مرطوب استفاده می شود، بهتر است از مواد ضد رطوبت برای سطح نهایی آن استفاده گردد. البته هزینه نگهداری از پرگولای چوبی بالاست و چند سال یکبار برای حفاظت آن از آفات و پوسیدگی باید پرگولا را رنگ آمیزی کرده و یا با استفاده از سیلر و کیلر از آن محافظ نمود. همچنین هزینه تعمیر و نگهداری آن در طولانی مدت بالاست. به دلیل ظاهر ظریفی که پرگولای چوبی دارد، نمای بهتر و جذاب تری به سازه می دهد. اگر قصد هماهنگی بیشتری با طبیعت دارید، سازه چوبی انتخاب مناسب تری است. البته باید در نظر داشت که چوب در برابر حرارت بالا و آتش قابل اشتعال است.

پرگولای چوب پلاست

یکی از انواع پرگولای چوبی، پرگولای ساخته‌شده با چوب پلاست است که با استفاده از پروفیل چوب پلاستیک اجرا می شود. این سازه شباهت زیادی به چوب طبیعی داشته و در رنگبندی های مختلفی عرضه می شود. پرگولای ساخته شده با چوب پلاست مقاومت بالایی در برابر گرما و سرما دارد و استحکام بالاتری نسبت به چوب طبیعی دارد.

پرگولای پی وی سی

پرگولایی که از پی وی سی ساخته می شود، تعمیر و نگهداری کمتری نسبت به چوب دارد. این پرگولاها قابل شست و شو بوده و از دوام بالایی برخوردار هستند. البته هزینه ساخت پرگولای پی وی سی به دلیل نیاز به لوازم تخصصی مانند چسب پی وی سی بالاتر از بقیه انواع پرگولاست.

پرگولای وینیل

این پرگولا از پلاستیک و پی وی سی ساخته‌شده‌است. پرگولای وینیل از با دوام ترین انواع پرگولاست و برای کسانی که ظاهری رنگی را ترجیح می دهند، مناسب است. البته این پرگولا مانند پرگولای چوبی زیبایی و لوکس بودن را نشان نمی دهد. نوع ضخیم وینیل، ماده ای مقاوم را ایجاد می کند که می تواند مشکلات مربوط به شرایط آب و هوایی مانند رطوبت را به خوبی تحمل کند. از این گذشته هزینه تعمیر و نگهداری آن پایین است.

پرگولا

پرگولای آلومینیومی

این پرگولا ظاهر مدرنی به فضا می بخشد. پرگولای آلومینیومی اشکال ساده ای دارد و می تواند به خوبی با معماری و محوطه سازی مدرن و امروزی ترکیب شود. این نوع پرگولا در برابر زنگ زدگی مقاوم بوده و نیاز به تعمیر و نگهداری چندانی ندارد.

پرگولای فلزی

پرگولای ساخته‌شده از فلز نیز طرفداران زیادی دارد. این پرگولا ظاهری مدرن و صنعتی تر دارد و به دلیل سنگین تر بودن از دوام و استحکام بالایی نیز برخوردار است. البته اگر این پرگولا در مناطق پر باران و مرطوب قرار دارد، باید برای مقابله با زنگ زدگی اقداماتی را انجام داد. قطعات سورخ دار فلزی، نوع مدرن این پرگولا به شمار می آیند. این پرگولا برای محیط های مدرن و سنتی مناسب است و اغلب کم هزینه هستند.

البته پرگولای فلزی را نمی توان با گیاهان رونده و تاک پوشاند. پرگولای فلزی وزن بیشتری داشته و جابه جا کردن آن سخت تر است و به هیچ عنوان در اثر برخورد با حرارت زیاد آتش نمی گیرد. هر چند نگهداری از پرگولای فلزی هزینه کمتری دارد اما در فصل تابستان به دلیل حرارت زیاد فلز، گرمای بیشتری را در محوطه ایجاد می کند.

پرگولای فایبر گلاس

این پرگولا مقاومت بالایی در برابر تغییرات آب و هوایی دارد. هزینه تعمیر و نگهداری آن پایین بود و به راحتی رنگ می شود. پرگولای فایبر گلاس زنگ نمی زند و نیازی به محافظت ندارد. فایبر گلاس گزینه مناسبی برای ساخت پرگولاست که البته هزینه ساخت آن بسیار بالا می باشد.

انواع پرگولا بر مبنای ساختار

پرگولاها بر اساس ساختاری که دارند به انواع گوناگونی تقسیم می شوند:

پرگولای مستقل

این پرگولا می تواند به عنوان یک سازه جدا و مستقل از دیگر ساختمان ها باشد. در این شکل پرگولا با چهار ستون پایه مانند نگه داشته می شود.

پرگولای متصل به دیوار

برخی از انواع پرگولاها از یک طرف به ساختمان اصلی وصل هستند. این نوع در طرف دیگر خود با دو ستون، ایستایی کافی را بدست می آورند.

پرگولای پرچین دار

این پرگولا دیواره های پرچین داری داشته و شباهت زیادی به آلاچیق دارد. پرگولای پرچین دار فضای دنج تری را برای استفاده ایجاد می کند.

پرگولا

پرگولا با سقف بادبانی شکل

این پرگولا با استفاده از پارچه ساخته شده و به آن فرم بادبانی داده می شود تا سایه کاملی را ایجاد نماید. این مدل ظاهری مدرن و شیک داشته و برای طراحی محوطه هایی با سبک مینیمال مناسب است.

البته نوع پارچه استفاده شده در آن بسیار مهم است و باید مقاومت کافی برای استفاده در فضای باز را داشته باشد.

پرگولا با سقف شیب دار

این پرگولا سقف شیب داری داشته که می توان در فصول مختلف از آن استفاده نمود.

پرگولای مدرن

این پرگولا از لحاظ طراحی با دیگر پرگولاها تفاوت دارد. در پرگولای مدرن می توان از شکل ها، خطوط و تزئینات غیر ضروری دوری کرده و از خطوط ساده و مستقیم استفاده نمود. در پرگولای مدرن طرح های پیچیده و المان های کلاسیک نقشی ندارد. این نوع معمولا مستطیل شکل بوده و از لحاظ طیف رنگ سعی می شود تا از رنگ های خنثی استفاده شود.

تفاوت پرگولا با آلاچیق

بسیاری از افراد پرگولا را با آلاچیق اشتباه می گیرند. این دو سازه تفاوت هایی با هم دارند که دانستن آن ها می تواند در تشخیص میان آن دو کمک کند. مهم ترین تفاوت آلاچیق و پرگولا در سقف آن هاست. سقف پرگولا مشبک بوده و متشکل از یک شبکه افقی از تیرهایی با انواع مختلف و به هم پیوسته‌است. این سقف در فضای داخلی کمی سایه ایجاد کرده و محافظتی در برابر باران ندارد. نوع پارچه ای این سقف ها هر چند سایه را به طور کامل ایجاد می کند اما باز هم محافظت چندانی دربرابر باران ندارد.

پرگولا اغلب از چوب و به صورت چهارضلعی ساخته‌می‌شود و چهار ستون در گوشه های آن وجود دارد. در حالی که سقف آلاچیق پوشش کاملی را ایجاد می کند. شاید در آلاچیق کناره ها باز باشند اما سقف آن همیشه به صورت یکپارچه بسته است. سقف آلاچیق معمولا کمی شیب دار ساخته می شود تا از جمع شدن آب باران جلوگیری شود. کف آلاچیق هم بخشی از آن محسوب شده و معمولا از سطح زمین بلندتر است.

تفاوت پرگولا با آربور

یکی دیگر از سازه هایی که با پرگولا اشتباه گرفته می شود، آربور است. آربور سازه ای است که برای ورودی محوطه هایی مانند باغ و حیاط استفاده شده و اغلب از چوب ساخته می شود. در واقع آربور شکل ساده شده و کوچکتری از پرگولا است که برای ورودی ها استفاده می شود.

پرگولا

روش ساخت پرگولا

سازه پرگولا به دو صورت پیش‌ساخته و اجرا در محل وجود دارد. شکل و ابعاد پرگولا می تواند مربع، مستطیل، مدور یا هر شکلی که سلیقه مشتری است، اجرا شود. اما در نمونه های از پیش‌ساخته امکان تغییر شکل و اندازه وجود ندارد. قبل از اینکه پرگولا نصب شود، یک سکوی بتنی کوچک و کم ارتفاع ساخته می شود. در مرحله بعد صفحه های بیس پلیت را قبل از عملیات بتن ریزی به سکو متصل کرده تا پایه های ستون پرگولا روی آن قرار گیرد. سپس عملیات مونتاژ سازه با جوش و پرچ انجام می شود. در این مرحله برای تقویت اتصالات باید از پروفیل های نبشی استفاده کرد.

تمام پروقیل های سازه از راه محاسبات تعیین‌شده و قادر به تحمل وزن خود هستند. در انتها پوشش کلیه سطوح با مصالحی از چوب و سنگ کار شده و توسط پیچ گالوانیزه و کلیپس به المان سازه نصب می شود. برای ساخت پرگولا باید مهارت و تخصص کافی داشت در نتیجه بهتر است از متخصصین بخواهید تا این کار را برایتان انجام دهند.

نکاتی که باید هنگام استفاده از پرگولا در نظر داشت

مهم ترین نکته در ساخت پرگولا تعیین فضای آن است. اگر پرگولا را برای دورهمی های خانوادگی می خواهید و کمبود فضا ندارید می توانید از یک پرگولای بزرگ استفاده نمایید. نکته بعدی انتخاب جنس پرگولاست. بهتر است جنس پرگولا را با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه مورد نظر خود انتخاب کنید. مثلا در مناطق پرباران و مرطوب استفاده از چوب به صرفه نیست.

مزایای استفاده از پرگولا

استفاده از پرگولا در فضاهای باز ساختمان ها مزایایی دارد از جمله:

  • ساخت یک فضای مشخص خصوصی.
  • ساخت فضایی برای رشد گیاهان و شکل گیری باغی هوایی از گیاهان رونده.
  • ایجاد یک منطقه سایه دار برای استفاده در روزهای آفتابی.
  • اجرای پرگولا در ساختمان هزینه کمی دارد اما میزان قابل توجهی به ارزش اقتصادی ساختمان می افزاید.
  • طراحی و اجرای پرگولا بر اساس سلیقه و انتخاب مشتری انجام می شود.
  • پرگولا به زیبا سازی فضای ساختمان ها بسیار کمک می کند.
  • نصب پرگولا سریع و آسان است.

قیمت پرگولا در بازار

قیمت پرگولا بر اساس ابعاد و مصالحی که در آن به کار رفته، محاسبه می شود. در حال حاضر پرگولای چوبی با رنگ مقاوم در برابر رطوبت و بارندگی عرضه می شود که در افزایش قیمت آن موثر است. البته ابعاد تیرها، نرده های چوبی و سکوی داخلی پرگولا نیز در تعیین قیمت آن تاثیر دارد.

پرگولا

جمع بندی

پرگولا سازه ای زیبا و جذاب است که از دوران رنسانس تاکنون مورد استفاده قرار گرفته‌است. این سازه ها با مصالح مختلفی ساخته می شوند که می توان آن ها را برای اهداف گوناگونی استفاده کرد. در حال حاضر استفاده از پرگولا در ساختمان سازی در حال گسترش است. از آنجایی که پرگولا کاربردهای متفاوتی می تواند داشته باشد بهتر است قبل از خرید حتما به نوع کاربری آن و نوع مصالح پرگولا دقت نمایید. و توجه داشته باشید که جنس انتخابی با محیطی که قرار است اجرا شود هماهنگی داشته باشد.