چوب پلاست؛ مزایا، معایب و کاربرد آن در نما و کفسازی

آنچه در این مقاله می خوانید:

در گذشته مصالحی که در کار ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گرفت به تعداد کمی محدود می شد. با رشد فزاینده جمعیت، نیاز روزافزون به مسکن به عنوان سرپناه، تنوع پایین و محدود بودن منابع ، ایده های جدید خلق شد. امروزه در کار ساختمان سازی تنوع در مصالح بسیار افزایش پیاده کرده است. برای مثال می‌توان به کامپوزیت ها اشاره کرد که با ترکیب عناصر مختلف، دست معماران را در استفاده از مصالح تجدید پذیر و متنوع باز گذاشته‌اند تا صنعت ساختمان سازی را غنا بخشند. یکی از کامپوزیت های محبوب و متداول، چوب پلاست است.

چوب پلاست ها با ویژگی های ممتازی که دارند در صنعت ساختمان سازی بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند. مقاومت بالا و تداعی طرح چوب از جمله ویژگی های این کامپوزیت است. اگر مایل هستید دیگر مزایا و معایب چوب پلاست ها را بدانید در ادامه متن همراه ما باشید.

چوب پلاست

چرا چوب پلاست؟

همانطور که گفته‌شد چوب پلاست، چوب نیست بلکه پودر چوب است. قسمت پلاستیکی اش هم پلی اتیلن است. بنابراین معایب چوب را ندارند. به این معنی که از خطر نفوذ حشرات، رطوبت، شکستگی و خوردگی، خراب شدن در اثر حرارت تا حد زیادی در امان هستند. به این ترتیب می توان گفت در برابر رطوبت، پوسیدگی، نور خورشید مقاوم اند. نظافت راحت تر، ایمنی بیشتر و لغزندگی کمتر از دیگر مزایای چوب پلاست ها است.

از آن جایی که در بخش پلاستیک آن از مواد بازیافتی استفاده می شود و در قسمت چوب آن دیگر نیازی به قطع درختان نیست، می توان چوب پلاست ها را مهربان و همگام با طبیعت دانست.

عامل دیگری که چوب پلاست را به یک گزینه مناسب تبدیل می کند تنوع در قالب ها و اشکال آن ها است. با هر سلیقه ای که داشته باشید می توانید مطابق خواست خود طرح مورد نظر را انتخاب و در جای مناسب از آن استفاده کنید. همچنین نصب تقریبا آسانی هم دارند. نصب چوب پلاست ها کم زحمت و کم دردسر است.

در صورتی که از چوب پلاست بخواهید در نمای ساختمان استفاده کنید در اصل نوعی عایق صوتی نیز به کار برده اید. با توجه به مواد تشکیل دهنده چوب پلاست، آن ها نوعی عایق صوتی و حرارتی مناسب به حساب می آیند.

با وجود اینکه مقاومت کامپوزیت چوب پلاست در برخی جنبه ها از خود چوب بیشتر است اما قیمت مناسب تری نسبت به سازه های چوبی دارد. ضمن اینکه با طرحشان حس خوشایند چوب را تداعی می کنند. بنابراین استفاده از چوب پلاست به جای چوب، مقرون به صرفه نیز است.

کامپوزیت

کامپوزیت در زبان انگلیسی به معنای مرکب، ترکیب و مخلوط است. زمانی متخصصان دست به ترکیب دو یا چند ماده می زنند که خاصیت ترکیبشان در مجموع بیشتر از خاصیت یکی از آن ها به صورت منفرد باشد. با این تعریف ترکیبات مختلفی شکل می گیرد که ماده اول و دوم را به یک چیز قوی تر و کارآمدتر بدل می کند. برای اینکه بیشتر با مفهوم کامپوزیت آشنا شوید می توان به چند مورد از کامپوزیت های معروف مثل بتن مسلح، تخته های چندلایه، پلاستیک هایی مثل پلیمر و فایبرگلاس و غیره اشاره کرد.

چوب پلاست

کامپوزیت چوب پلاست

کامپوزیت چوب پلاست یا wpc (wood-plastic composite)، همانطور که از نامش قابل حدس است از ترکیب چوب و پلاستیک به وجود می آید. در قسمت چوب الیاف چوبی مثل کاه، بامبو، پوست بادام زمینی و غیره را در دستگاهی با هم ترکیب می کنند تا به چیزی خمیر مانند تبدیل شوند. به این ترتیب جنس قسمت چوبی به طور کل پودر چوب یا گرانول چوب است. در قسمت پلاستیک نیز ترکیبات پلاستیکی مثل پی وی سی، پلی پروپینیل و پلی اتیلن به صورت خمیر در می آیند. این پلاستیک ها می توانند نو یا بازیافتی باشند.

مثل پروسه تهیه کیک، بعد از ترکیب با رزین و سایر ترکیبات این خمیرها به قالب ها و اندازه های مورد نیاز در می آیند و به فروش می رسند. ضخامت بیشتر چوب پلاست ها قیمت بیشتری نیز دارند. زیرا به معنای استفاده مواد بیشتری در آن ها است.

کاربردهای چوب پلاست

حال که با نحوه به وجود آمدنِ چوب پلاست ها تا حدی آشنا شدیم در ادامه به کاربردهای چوب پلاست در صنعت ساختمان سازی می پردازیم.

شما چوب پلاست ها را می‌توانید در نمای ساختمان ها، کفپوش خانه ها، دیوار پوش ها، سقف کاذب، اطراف استخر، روف گاردن، سازه های پیش‌ساخته، چارچوب پنجره، نرده و غیره به کار ببرید.

کارکرد چوب پلاست به مرحله نازک کاری ساختمان ختم نمی شود. چوب پلاست در ساخت مبلمان خانگی و شهری، آلاچیق سازی در پارک ها، اسکله سواحل، دکوراسیون داخلی، ساخت پارتیشن، آبنما و غیره نیز کاربرد دارد.

چوب پلاست

نکات مهم درمورد چوب پلاست

آنچه چوب پلاست را به یک محصول دلخواه و کاربردی تبدیل می کند رعایت استانداردهای لازم در ساخت آن است. مهم است از چوب پلاستی استفاده کنید که هنگام تولید، استانداردهای کیفی را پشت سر گذاشته باشد و تکنولوژی ساخت روی آن به خوبی پیاده شده باشد. در نهایت اینکه تمام آنچه به عنوان مزایای چوب پلاست مطرح است در صورت عدم برخورداری از استانداردهای لازم به عنوان یک عیب محسوب می شود.

دوام و ماندگاری چوب پلاست به نصب صحیح آن خیلی وابسته است. اینطور نیست که هر نیروی غیر ماهری بتواند اقدام به این کار کند. اگر در مرحله اجرا دقت لازم در نصب چوب پلاست انجام نشود، زیبایی و ماندگاری آن تحت تأثیر قرار می گیرد. پس برای اجرای پروژه های چوب پلاست حتما از افراد حرفه ای استفاده کنید.

معایب چوب پلاست

از مزایای چوب پلاست زیاد گفتیم. هر مصالحی ضمن مزایایی که دارد، معایبی هم می تواند داشته باشد که نمی توان از ذکر آن صرف نظر کرد.

چوب پلاست

تغییر سایز

با توجه به جنس چوب پلاست ها اگر در معرض هوای خیلی گرم یا خیلی سرد قرار بگیرند، ممکن است به مرور زمان دچار تغییر در سایز شوند. یعنی منبسط و منقبض شوند. به این ترتیب مقاومتشان در برابر سرد و گرم شدن به اندازه چوب که جزئی از طبیعت به حساب می آید، نیست.

نیاز به زمان و دقت بالا

اگرچه خود پروسه نصب چوب پلاست چندان کار دشواری نیست اما به یک مرحله زیرسازی نیاز دارد. این زیرسازی نیاز به زمان و دقت بالایی دارد که یک امتیاز منفی برای چوب پلاست به حساب می آید.

مصنوعی بودن چوب پلاست

درست است که در طراحی چوب پلاست ها نهایت تلاش انجام گرفته تا حس و حال چوب طبیعی را القا کنند اما به هر حال این واقعیتی است که آن ها یک محصول مصنوعی هستند. شاید برای خیلی ها حفاظت از طبیعت مهم تر از تجربه حس یک شی طبیعی درون خانه شان باشد اما باید دانست که طبیعی و واقعی بودن چوب یک امر مهم برای برخی افراد تلقی می شود. همین امر چوب پلاست را به یک انتخاب درجه دوم برای آن ها تبدیل می کند.

نداشتن مقاومت در برابر نور آفتاب

اگر کامپوزیت های چوب پلاست طولانی مدت در معرض نور خورشید باشند ممکن است دچار رنگ پریدگی شوند. البته برای جلوگیری از رنگ پریدگی در مراحل ساخت از چند لایه رنگ و رزین استفاده می کنند تا جلوی این اتفاق گرفته شود. بنابراین اگر چوب پلاست را برای مکانی در نظر گرفته اید که در معرض تابش نور آفتاب است، حتما در خصوص کیفیت آن اطمینان حاصل کنید.

چوب پلاست

سخت بودن پروسه بازیافت در کامپوزیت

در خصوص قابل بازیافت بودن چوب پلاست به عنوان یک ویژگی عالی گفته ها زیاد است. اما لازم به ذکر است که اگرچه روی کاغذ چوب پلاست یک محصول قابل بازیافت معرفی می شود اما بازیافت این کامپوزیت پروسه سختی است که به تجربه و تکنولوژی بالا نیاز دارد.

رقیب چوب پلاست

یکی از اصلی ترین رقیب های چوب پلاست، ترموود است. ترموود چوبی است که با تکنولوژی های پیشرفته به وسیله حرارت نسبت به چوب های خام مقاوم شده و آماده استفاده در صنعت ساختمان سازی است. ترموود در اصل چوب فرآوری شده‌است اما این پروسه شیمیایی نیست. این نوع چوب نسبت به چوب پلاست مزایا و معایبی دارد. شاید مهمترین مزیت آن حس دلچسب استفاده از چوب در طراحی باشد. همچنین مقاومت ترموود در رنگ و شکل نیز از دیگر برتری های آن در مقایسه با چوب پلاست به حساب می آید.

از مهم ترین معایب ترموود قطع بی رویه چوب درختان است که مصرف گسترده آن آسیب جدی به طبیعت وارد می کند به اضافه اینکه هزینه استفاده از آن به نسبت از چوب پلاست بیشتر است. علاوه بر همه این ها شکل پذیر نیست و در حالت های منحنی و دایره طراحان را دچار مشکل و سختی در طراحی می کند.

بنابراین انتخاب بین چوب پلاست، ترموود و گزینه های دیگر به سلیقه، بودجه و بخشی که می خواهید این متریال را در آن استفاده کنید دارد. به طور مثل در محیط های کوچک می توان از ترموود استفاده کرد اما برای سطوح گسترده شاید چوب پلاست گزینه مناسب تری به نظر بیاید.

تفاوت چوب پلاست ها

البته که چوب پلاست گزینه بسیار خوبی در ساختمان سازی است اما همه آن ها لزوما کیفیت مطلوب را ندارند. در تهیه چوب پلاست باید به نکات مختلفی توجه کرد.

  • چوب پلاست ها از نظر میزان مواد افزودنی با یکدیگر متفاوتند. منظور از مواد افزودنی رنگ دهنده ها، براق کننده ها، روان کننده ها، فوم کننده ها و تثبیت کننده ها است که بسته به کاربرد مورد نظر اندازه های مشخصی دارند.
  • همچنین پودر چوبی که در ساخت آن ها به کار می رود نیز متفاوت است. از نظر پلاستیکی که در ساخت آن‌ ها استفاده‌شده هم از یکدیگر متمایزند.
  • هر چوب پلاستی برای جای خاصی مناسب است. زیرا بسته به این عوامل مقاومت های مختلفی از خود نشان می دهند. مثلا منطقه مرطوب از منطقه خشک متفاوت است یا چوب پلاستی که قرار است در معرض مداوم نور خورشید باشد با چوب پلاست داخل خانه فرق دارد. همچنین ضخامت آن ها بسته‌به طراحی صورت‌گرفته و مقاومتشان انتخاب می شود.

تک تک این عوامل در قیمت نهایی محصول تأثیرگذار هستند. بسته‌به جایی که چوب پلاست را برای آن در نظر گرفته‌اید، هزینه کنید. صرف پول برای کیفیت در بلند مدت مطمئنا به سود خریدار تمام می شود. بنابراین به نفع شماست که هزینه بیشتری کنید و محصولی را انتخاب نمایید که ماندگاری بالایی دارد.

کلام پایانی

استفاده از محصولات نوین و شناخت آن ها می تواند وجه متمایز کننده کار شما از سایرین باشد. کامپوزیت چوب پلاستیک به عنوان یک تولید تقریبا جدید، علاوه بر ساده کردن کار طراحی، از برخی جهات جایگزین مناسب تری نسبت به محصولات مشابه خود مثل ترموود ها است.

اگر می خواهید یک کار بسیار شیک انجام دهید حتما از شرکت هایی که محصولات چوب پلاست تولید می کنند دیدن کنید. چوب پلاست برای کسانی که می خواهند در حفظ محیط زیست خود نقشی ایفا کنند، انتخاب خوبی است. قابل بازیافت بودن سازه هایی از این جنس و عدم نیاز به تهیه چوب از قطع درختان، وجه متقاعد کننده خرید و استفاده از تولیدات کامپوزیتی چوب پلاست است.