دانلود نمونه قرارداد اجاره مغازه و نکات حقوقی که باید بدانید!

اجاره مغازه به قراردادی گفته میشود که بر اساس آن،منافع یک مکان تجاری برای کسب و کار به مدت معین و در ازای اجاره بها واگذار میگردد یعنی،موجر مالی که مالک آن است را در اختیار مستاجر قرار میدهد تا مستاجر در مدت تعیین شده از آن منتفع شود. چنین اجاره نامههایی تجاری محسوب میشوند و با اجاره نامههای مسکونی متفاوت هستند. مستاجر قرارداد تجاری میتواند هر کسی باشد، از یک مالک انحصاری یا تجارتی نوپا گرفته تا شرکتهای بزرگ و چند ملیتی! با املاک داران همراه باشید تا در رابطه با قرارداد اجاره مغازه بیشتر بدانید.
عقد قرارداد اجاره مغازه
اجاره مغازه یکی از مهمترین ارکان کسب و کار شما است، باید مطمئن شوید که نوشتن اجاره نامه اصولی از حقوق شما حمایت میکند و میتوانید با خیال راحت به تجارت خود بپردازید.
همانطور که میدانید در انواع قرارداد اجاره، موجر ملک خود را به مستاجر واگذار میکند و در ازای آن مبلغی مشخص به عنوان اجاره دریافت مینماید. در واقع این دو با مراجعه به مشاورین املاک میتوانند قراردادی را تنظیم کرده و طبق آن منافع خود را در نظر گیرند. قراردادی موفق است که هر دو طرف با رضایت کامل آن را امضا کنند. در ادامه با جزئیات چنین قراردادهایی بیشتر آشنا میشویم:
نکات مهم
قرارداد اجاره مغازه میتواند نقش مهمی در موفقیت شما ایفا کند. به یاد داشته باشید که معمولا چنین قراردادی توسط صاحب ملک و به نفع وی تنظیم میگردد. وظیفه شما به عنوان یک مستاجر این است که قرارداد را به خوبی بخوانید، بفهمید و تغییرات ضروری را در آن اعمال کنید. در اینجا به مهم ترین نکات در قرارداد اجاره مغازه اشاره میکنیم:
۱.مدت اجاره نامه را ارزیابی کنید!
هنگامی که یک مکان مناسب برای اجاره پیدا کردید و برای اجاره آن اقدام نمودید، قبل از هر چیز باید به مدت قرارداد اجاره مغازه توجه نمایید. برای مشاغل کوچک، یک دوره دو تا سه ساله با امکان تمدید قرارداد بهترین گزینه میباشد. با اینکار میتوان در صورتی که کسب و کار برای شما مناسب است، در آن مغازه بمانید.
اما در برخی موارد میتوان مغازه ای با شرایط بهتر با قیمت کمتر پیدا کرد. بنابراین بهتر است مدت اجاره نامه را کمتر در نظر بگیرید. چنانچه حرفه شما به موقعیت وابسته است (مانند رستوران)، بهتر است آینده خود را تضمین کنید و قرارداد را برای مدت طولانی تری تنظیم نمایید.
۲.مکان های تجاری دیگر را نیز بررسی کنید.
یک نکته مهم در قرارداد اجاره مغازه، مبلغی است که به عنوان اجاره پرداخت میکنید. بنابراین به جست و جو بپردازید و مطئن شوید که در منطقه مورد نظر شما مبلغ اجاره چه رنجی دارد. تنها در این صورت میتوانید مغازه ای با هزینه مناسب را اجاره کنید.
بخشی از مذاکره حین بستن قرارداد اجاره مغازه به میزان افزایش اجاره بها مرتبط است. شما باید بدانید که مالک تصمیم دارد سالیانه چه میزان اجاره را افزایش دهد. در چنین شرایطی سوپرایز نخواهید شد و از قبل خود را آماده میکنید. سعی کنید برای این هزینهها سقفی تعیین کنید تا نهایت بهره را از کسب و کار خود ببرید. همچنین در رابطه با پیش پرداخت و نحوه باز پس گرفتن آن مذاکره کنید.
۳.به دنبال هزینههای پنهان باشید.
اجاره شما ممکن است از نوع اجاره ناخالص باشد که در آن مستاجر موظف به پرداخت هزینه ثابتی (اجاره بها و تمام هزینههای مربوط به مالکیت) است. و یا ممکن از نوع اجاره خالص باشد که مستاجر را ملزم میکند برخی یا تمام مالیاتها، هزینههای نگهداری ملک را همراه با اجاره بها پرداخت کند. سعی کنید از قبل در رابطه با تمام جزئیات مربوط به این قوانین مذاکره کنید. همچنین مطمئن شوید که کنتور برق و آب برای هر واحد جدا میباشد یا باید به طور مشترک پرداخت کنید.
۴.در قرارداد تغییرات مطلوب ایجاد کنید.
برای تغییراتی در اجاره نامه درخواست بدهید، که به نفع شما باشد. به طور مثال از مالک حق اجاره دادن ملک را بخواهید. چرا که گاهی ممکن است به دلایل مختلف مجبور به جابجایی کسب و کار خود شوید. یا میتوانید از مالک بخواهید که واحدهای مجاور شما را به کسب و کار مشابه شما واگذار نکند.
دانلود نمونه قرارداد اجاره مغازه
قوانین قرارداد اجاره مغازه
اگر تصمیم به اجاره مغازه دارید، باید با قوانین قرارداد اجاره مغازه و شرایط آن آشنا باشید. همانطور که میدانید، اجاره ملک تجاری مثل سایر زمینهها با قواعدی همراه است. در واقع تمامی اماکن تجاری مثل سایر بخشها که بعد از ماه مهر سال ۷۶ اجاره داده شوند، باید بر اساس قانون روابط موجر و مستاجر ۷۶ عمل نمایند. بر اساس این قانون، مستاجر موظف است پس از اتمام قرارداد، ملک را مثل روز اول در اختیار موجر قرار دهد. البته در صورتی که پیش از این تاریخ برای اجاره مکان تجاری اقدام نموده باشید، باید بر اساس قوانین قبلی عمل کنید.
همچنین باید بدانید که اجاره مکان تجاری و مسکونی کاملا با هم متفاوت هستند. در واقع قوانین حمایتی کمتری برای اجاره مغازه وجود دارد. در اجاره نامههای تجاری به اندازه اجاره نامههای مسکونی به حق و حقوق مستاجر اهمیت داده نمی شود. به طور مثال، هیچ سقف و قانونی برای پرداخت ودیعه به منظور حمایت از حریم خصوصی مستاجر در نظر گرفته نشده است. در ادامه به برخی موارد حقوقی و قانونی در رابطه با اجاره ملک میپردازیم:
۱.کاربری مغازه
هر ملک تجاری میتواند به منظور ایجاد کسب و کار در زمینه های مختلفی استفاده شود. بنابراین کاربری هر مغازه متفاوت است و میتواند برای مواردی نظیر داروخانه، پوشاک، رستوران، آرایشگاه، فروشگاه طلاو جواهرات و غیره اجاره داده شود. در واقع کاربری یک ملک تجاری میتواند روی سایر موارد مثل اجاره بها تاثیر گذار باشد. طبق قانون برخی از کاربریها دارای اجاره بهای بیشتری است.
۲.سرقفلی مغازه
چنانچه حق سرقفلی وجود داشته باشد، باید در قرارداد عینا قید شود. همچنین مستاجر موظف است که بابت سرقفلی هزینه ای به موجر بپردازد. در قانون سال ۱۳۵۶ از این قانون به حق کسب و پیشه تعبیر میشد ولی بعدها به سرقفلی تغییر دادهشد. طبق قانون هر دو طرف باید برای تمدید آن توافق کنند.
۳.متراژ مغازه
شما باید با توجه به کسب و کار خود برای اجاره مغازه ای با متراژ کم یا زیاد اقدام کنید. به طور مثال برای راه اندازی یک رستوران نیاز به مغازه ای بزرگ دارید. ولی برخی کارها نیاز به مکان چندان بزرگی ندارد. بر اساس قانون عقد قرارداد اجاره مغازه، هر چه متراژ ملک بیشتر باشد، اجاره بها نیز بیشتر است. یک مشاو املاک باید مغازه مناسب برای هر حرفه را به مشتریان خود پیشنهاد دهد.
۴.اجاره بها مغازه
برای پرداخت اجاره بها به موجر باید طبق قانون و با توافقی بین طرفین، مبلغی تعیین شود. در واقع مستاجر میتواند یا رهن کامل بپردازد و یا هم مبلغی را به عنوان پیش پرداخت و هم اجاره ماهیانه پرداخت کند.
دانلود نمونه قرارداد اجاره مغازه
نحوه بستن قرارداد
یک قرارداد اجاره مغازه معتبر باید به گونه ای باشد که هم صاحب ملک و هم مستاجر از آن رضایت کامل داشته باشند. درحالی که میتوان اجاره نامه را در طول زمان بر اساس نوسانات بازار ملکی تغییر داد، باید بر اساس یک سری قوانین با رعایت حقوق موجر و مستاجر تنظیم شود. شما باید حتما مواردی نظیر شرایط فسخ قرارداد بر اساس اصول فسخ قرارداد اجاره ملک، انواع خیارات در معاملات ملکی و غیره را به مشتریان اعلام کرده و در صورت لوزم در قرارداد ذکر کنید. بنابراین اگر میخواهید یک مکان تجاری را به عنوان مغازه خود اجاره کنید، سعی کنید موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
۱.ذکر ویژگی های مالک و مستاجر
باید مطمئن شوید که تمامی مشخصات موجر و مستاجر در قرارداد اجاره مغازه قید شود. طرفین قرارداد میتوانند شخص حقیقی یا حقوقی باشند. برای شخص حقیقی باید اطلاعات شناسایی مثل شماره شناسنامه، کد ملی و شماره تماس و برای شخص حقوقی نیز شماره ثبت، شناسه ملی و نماینده شرکت ذکر شود. سعیکنید از صحت گفتههای هر یک از طرفین با بررسی مدارک آن ها اطمینان حاصل کنید.
۲.شناسایی ویژگی های ملک
شما به عنوان مشاور املاک باید به نحوه بستن قرارداد اجاره مغازه آگاه باشید. مطمئن شوید که تمامی مشخصات ملک تجاری مورد نظر را در قرارداد ذکر کنید. در واقع بایستی تمامی جزئیات در ارتباط با امکانات ملک قید شود و مشتریان از آن آگاه باشند.
۳.تعیین مدت اجاره و اجاره بها
هر قرارداد اجاره مغازه از یک تاریخی شروع و به یک تاریخ معین ختم میشود.انعقاد قرارداد اجاره بدون مشخص کردن مدت، باطل است.بنابراین باید به صورت دقیق به مدت اجاره مغازه در قرارداد اشاره شود. همچنین در صورتی که امکان تمدید مجدد ملک تجاری وجود دارد، باید در قرارداد ذکر شود که قابل تمدید است. همانطور که میدانید مبلغ اجاره بر اساس ارزش ملک و همچنین توافق طرفین صورت میپذیرد. شما میتوانید در ارتباط با شیوه پرداخت اجاره بها نیز با مالک توافق کنید.
سخن نهایی
مجموعه املاک داران خدمات متعددی در زمینه خرید و فروش املاک به شما عزیزان ارائه میکند. در صورتی که میخواهید اطلاعات خود را در حوزه املاک بیشتر کنید با کارشناسان املاک داران در تماس باشید.