نحوه مترکشی و محاسبه زیربنای ساختمان چگونه است؟

آنچه در این مقاله می خوانید:

نحوه مترکشی و محاسبه زیربنای ساختمان، یکی از مواردی است که باید حتماً به آن توجه کنید مخصوصا اگر قصد خرید و فروش ملک را دارید و می خواهید خودتان این کار را بدون وجود کارشناس انجام دهید این مقاله برای شما راهنمای مفید است. نحوه و محاسبه آن ها طبق قوانینی که اداره شهرداری وجود دارد محاسبه می شود. به عنوان مثال در بیشتر مواقع زیربنای ساختمان کمتر از آن چیزی است که در قرارداد بین فروشنده و خریدار ذکر شده است. لذا بهتر است طریقه محاسبه کردن آن را خودتان قبل از معامله بررسی کنید.

این کار از پیچیدگی ها و قوانین مخصوصی برخوردار است که یادگیری آن برای خریدار و مشاور املاک لازم و ضروری است. در این مقاله از املاک داران سعی کرده ایم که تمام موارد مربوط به این قوانین و پیچیدگی ها را برای شما شرح دهیم تا در صورت نیاز از آنها استفاده کنید. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

نحوه متر کشی ساختمان

نحوه مترکشی و محاسبه زیربنای ساختمان چگونه انجام می شود؟

قبل از اینکه به محاسبه زیر بنا بپردازیم ابتدا باید با معنا و کارایی آن آشنا شویم. در اصطلاح زیر بنا از جمله قوانینی بوده که در شهرداری ثبت شده است و بسیاری از افراد این اصلاح را با مساحت ملک اشتباه می‌ گیرند؛ در صورتی که این دو تفاوت های بسیار زیادی با هم دارند.

در اصل مساحت زیر بنا، همانگونه که از نامش پیداست به طبقه یا واحدهای یک ساختمان گفته می شود و زمان محاسبه کل ساختمان باید مساحت سطح واحدها را با زیر زمین جمع کرد.

در ابتدا باید برای محاسبه زیربنای آپارتمان مشترکات و مفروضات آن را مشخص کرده و طبق قوانینی که در اداره شهرداری وجود دارد متراژ را اندازه گیری کنید. در ادامه آنها را مفصل شرح خواهیم داد:

مشاعات یا ساختمان های مشترک

برای محاسبه کردن زیر بنای ساختمان باید طبق قوانین عمل کرد و بدانید کدام قسمت را باید متر کشی و محاسبه کنید. اما شاید بپرسید مشاعات چیست؟ در واقع مشاعات به قسمت هایی که در یک ساختمان مشترک هستند گفته می‌ شود و به تمام مالکین آن ساختمان تعلق داردمثل راه پله .

اگر بخواهیم قسمت های آن را که به صورت مشترک و عمومی هستند تقسیم کنیم می توان گفت که راهرو، پله و دیگر مواردی که خارج از قسمت های اختصاصی هستند مانند حیاط، حیاط خلوت، بام، اطراف ساختمان، باغ، انبار، اتاق سرایداری، آسانسور، پارک، چاه های فاضلاب، سالن غذاخوری مخصوص ساختمان و همچنین مکان ورزشی مثل استخر، بدن سازی و غیره جنبه عمومی دارد و به صورت مشترک استفاده می شود. همچنین برای محاسبه کردن نباید مانند ساختمان های اختصاصی عمل کرد.

مثلا برای محاسبه کردن راه پله باید تنها بخشی از آنکه همه استفاده می کنند و جزء مشاعات هستند حساب کرد؛ یا برای حساب کردن فضای درونی نورگیر آپارتمان باید تا اندازه ای که محاسبه می شود از میزان زیر بنای آپارتمان کم شود.

مفروضات ساختمان

فضای درونی ساختمان چه به صورت مسکونی و چه تجاری باشد به عنوان مفروضات ساختمان به شمار می رود. از جمله سوابق آپارتمان می‌ توان به تراس و بالکن روباز، سقف پارکینگ اختصاصی و انباری اشاره کرد که برای مترکشی آنها باید بین دیوارها محاسبه شود. همچنین دیواری که بین ساختمان و فضای مشترک قرار گرفته است را جز مفروضات ساختمان حساب می کنند. همین طور در صورتی که دیواری جز اسکلت آپارتمان نباشد و بین دو واحد ساختمان بنا شده است را به صورت مشاعات در نظر می گیرند.

پارکینگ هایی که دارای دیواری با عرض ۲.۵ و همین‌ طور طول ۵ متر هستند برای هر واحد طبق نقشه حساب می شود.

در مورد محاسبه بالکن ها چه روباز باشد و چه سقف دار، باید در زیربنای هر واحد حساب شود. همچنین هر طبقه باید به عنوان زیربنای آپارتمان حساب شود و راه پله نیز جزء طبقه پایینی حساب می شود.

برای محاسبه کردن مساحت ساختمان چه نکاتی را باید در نظر گرفت و چگونه آن را حساب کرد؟

در صورتی که ساختمان شما به صورت مستطیل یا مربعی شکل است محاسبه کردن مساحت آن به راحتی انجام می شود. برای این کار بهتر است که ابتدا آن را محاسبه کرده و سپس مساحت ساختمان را طبق آن اندازه بگیرید. اما شاید بپرسید ساختمان هایی که دارای شکل و اندازه مشخصی نیستند را چگونه باید اندازه‌ گیری کرد؟ در ادامه به این سوال پاسخ خواهیم داد:

  1. در صورت نیاز می توانید محیط های مختلف را با گچ مشخص کرده و آنها را از هم جدا کنید.
  2. آپارتمان را تا اندازه ‌ای که نیاز است به شکل هندسی ساده چند قسمت کنید.
  3. با نشانه گذاری کردن هر ضلع می توان اندازه گیری آن را راحت تر کرد.
  4. برای اندازه گیری کردن مربع، مستطیل و مثلث های باید ابتدا اضلاع را اندازه‌ گیری کرده و مساحت آن را بر اساس فرمول های زیر حساب کرد.
  5. برای حساب کردن اشکال مربعی a*a، اشکال مستطیلی a*b و برای اشکال مثلثی a*b÷2 می باشد. در صورتی که بخواهید مساحت ذوزنقه ای را نیز حساب کنید باید از فرمول b+c*a÷2 استفاده کنید.

متر کشی ساختمان

محاسبه متراژ ساختمان از طریق کف پوش ها

اگر فضای ساختمان شما از موزاییک و سرامیک ساخته شده باشد اندازه گیری آن بسیار راحت تر است؛ زیرا موزاییک یا سرامیک دارای اندازه های استاندارد و دقیقی هستند که می توان ابعاد آنها را برای واحد اندازه گیری خود در نظر گرفت. برای حساب کردن مساحت کل آپارتمان باید با استفاده از فرمول خاصی هر ضلع آن را حساب کرد؛ به عنوان مثال در صورتی که آپارتمان سرامیک باشد باید اندازه ضلع سرامیک را ضرب در تعداد سرامیک ها کنید.

البته ناگفته نماند که یک روش راحت تر نیز برای حساب کردن متراژ ساختمان وجود دارد و بیشتر برای زمانی بکار می رود که وسایل اندازه گیری در دسترس نیست. برای اینکار از اندازه کفپوش ها استفاده کنید، زیرا کفپوش ها همان طور که گفتیم دارای اندازه های استاندارد و درست هستند و می‌ توانید از طریق ضرب اندازه آنها و تعداد کفپوش ها مساحت اتاق را به دست آورید.

همچنین با راهنمایی کارشناسان مجموعه املاک داران می ‌توانید ضمن خرید و فروش خانه و ویلا در اصفهان و یا اجاره ملک نیز استفاده و راهنمایی بگیرید. مجموعه املاک داران ارائه کننده خدمات گسترده ای در حوزه معرفی مهندسین ساختمان، معرفی فروشندگان مصالح ساختمانی، معرفی پیمانکارهای ساختمانی، خرید و فروش و معاملات ملکی ، تهاتر، مشارکت در ساخت، مشاوره و سرمایه گذاری، آموزش مشاوران املاک و غیره می شوند

سوالات متداول در مورد نحوه مترکشی و محاسبه زیربنای ساختمان

تا به اینجای مطلب تلاش کردیم که تمام جزئیات مورد نیاز درباره طریقه مترکشی و محاسبه زیربنای ساختمان را به طور مفصل برای شما بیان کنیم. در ادامه نیز به چندین سؤال رایج در این باره پاسخ خواهیم داد.

ساختمان هایی که به صورت نیم دایره ای هستند چگونه محاسبه می شوند؟

باید قسمت صاف آن را اندازه‌ گیری کرد و قطر را تقسیم به دو کرده و سپس شعاع نیم دایره را به دست بیاورید.

برای محاسبه کردن مساحت باید چیکار کرد؟

باید ابتدا محاسبه هایی که به دست آوردید را با هم جمع کرده و سپس مساحت کل زیربنا را به دست بیاورید.