نکات مهم درباره نگهداری گیاه بامبو?

آنچه در این مقاله می خوانید:

گیاه لاکی بامبو یکی از انواع گیاهان آپارتمانی است. این گیاه هم در آب و هم خاک قابلیت رشد دارد. در این مقاله به توضیح نکات مهم برای نگهدای گیاه بامبو می پردازیم که می‌توان از آن برای تمامی گیاهان گلدانی استفاده نمود. رشد این گیاه آسان است و جلوه زیبایی به خانه شما خواهد بخشید. بنابراین اگر به دنبال گیاهی هستید که آرامش را به خانه شما بیاورد، لاکی بامبو بهترین انتخاب است.

تاریخچه گیاه بامبو

گیاه بامبو که با نام علمی dracaena sanderiana شناخته می شود، یکی از محبوب ترین گل و گیاه آپارتمانی به شمار می رود. این گیاه بومی آفریقای غربی و مرکزی است و نام آن از یک باغبان دورگه آلمانی-انگلیسی به نام فردریک کنراد ساندر گرفته شده است.

بیش از 5000 سال، بامبو به عنوان گیاهی که فنگ شویی را افزایش می دهد، استفاده می شد.

گیاه بامبو

نکات مهم درباره نگهداری گیاه بامبو

انتخاب آب یا خاک برای نگهداری بامبو کاملا سلیقه ای است. چرا که این گیاه در هر دو شرایط به خوبی رشد می کند. این گیاه معمولا در گلدان های تزئینی آب یا خاک به فروش می رسد. معمولا به دور ریشه گیاهان بامبو یک سیم پیچیده شده است. هر چند این سیم ریشه ها را در کنار هم نگه می دارد ولی می تواند در نهایت باعث آسیب به گیاه شود. در واقع همزمان با رشد گیاه، این سیم باعث بریده شدن ساقه های آن خواهد شد. پس لازم است آن را بردارید تا گیاه به راحتی در ظرف رشد کند. در ادامه به نکات مهم و کلیدی برای رشد و نگهداری بامبو اشاره می کنیم:

نور

بامبو تقریبا در همه مناطق خانه که سایر گیاهان قادر به رشد نیستند، می تواند زنده بماند. در طبیعت، بامبو در زیر سایه درختان انبوه و بارانی رشد می کند. بنابراین این گیاه نور غیر مستقیم ولی طبیعی نیاز دارند. اگر گیاه بیش از حد نور مستقیم خورشید را دریافت کند، برگ ها می سوزند و قهوه ای می شوند. اما اگر نور خیلی کم باشد، باعث اختلال در رشد گیاهان خواهد شد.

در واقع گیاه بامبو به نور غیر مستقیم و کنترل‌شده نیازمند است. پس اگر متوجه شدید که گیاه دارای برگ های زرد یا لکه های قهوه ای شده، آن را به فضایی دیگر منتقل کنید.

دمای هوا

بامبو یک گیاه استوایی است. بنابراین آب و هوای گرم را ترجیح می دهد. دما باید همیشه حداقل 60 درجه فارنهایت باشد. اما گیاه در آب و هوای گرم تر نیز رشد می کند.

گیاه بامبو

آب

از آنجایی که این گیاه در آب زندگی می کند، پس دائما نیاز به آب دارد. پس همیشه باید مطمئن شوید که گلدان به اندازه کافی آب دارد و ریشه های آن در آب فرو رفته باشد. برخی توصیه می کنند که آب را به طور منظم تعویض کنید. اما تا زمانی که از آب تمیز استفاده می شود، نیازی به تغییر آن نیست. اما اگر آب بامبو کدر شد و بوی بدی پیدا کرد، بهتر است که عوض شود. گلدان و ساقه های بامبو را کاملا شسته و مجددا داخل آب قرار دهید.

کلر موجود در آب لوله کشی می تواند به برگ گیاه بامبو آسیب بزند. بنابراین باید یا از آب چشمه استفاده کنید و یا اجازه دهید کلر موجود در آب تبخیر شود و سپس از آن استفاده کنید. گاهی آب دارای فلوراید است و این مسئله به بامبو آسیب می رساند.

خاک

هنگامی که بامبو در خاک نگهداری می شود، بایستی مرتبا مرطوب نگهداشته شود. ولی هرگز نباید گلدان را پر از آب کنید. و در فاصله بین آبیاری ها نباید اجازه دهید که خاک گلدان کاملا خشک شود. حتی اگر قسمت بالای خاک خشک باشد، قسمت های منتهی به ریشه بایستی مرطوب بماند. برای بررسی خاک کافی است انگشت خود را آن بچسبانید. وقتی یک اینچ از سطح خاک خشک شد، زمان آبیاری مجدد بامبو فرا رسیده است.  در صورتی که زیاده روی کنید و گیاه را در آب غرق کنید، باعث پوسیدگی ریشه خواهید شد.

کود

بامبو بایستی هر دو ماه یکبار با محلول بسیار ضعیف کود دهی شود. می توانید از یک غذای گیاهی با کیفیت خوب استفاده کنید و آن را یک دهم مقدار توصیه شده مخلوط نمایید. یا می توانید از چند قطره غذای مخصوص گیاهان آکواریومی استفاده کنید.

گیاه بامبو

تعویض گلدان

پس از اولین سال رشد، معمولا ریشه گیاه بامبو رشد می کند. هر چند مجبور نیستید گلدان بامبو را تعویض کنید ولی بر حسب سلیقه میتوانید آن را عوض کنید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک گلدان بزرگ تر انتخاب نمایید و گیاه را در مخلوطی از سنگ و آب قرار دهید. هنگام اضافه کردن آب، مطمئن شوید که دمای آب با دمای اتاق یکسان باشد تا ریشه گیاه بامبو شوک نشود. به این نکته توجه داشته باشید که به هنگام تعویض گلدان، خاک قدیمی را باید دور بریزید. سعی کنید از خاک با زهکشی بالا و یا آب بدون کلر و فلوراید استفاده کنید.

هرس کردن

اگر گیاه بامبو شما از کنترل خارج شد و زیادی رشد کرد، نگران نباشید. میتوانید با روش هرس کردن، آن را به سایز دلخواه خود تغییر دهید. در واقع هرس کردن یکی از مهم ترین بخش های نگهداری از بامبو به شمار می رود. از یک ابزار برش تیز و استریل استفاده کنید و ناحیه ای از ساقه، 1 اینچ بالاتر از گره رشد را انتخاب نمایید. آن را برش دهید تا بامبوی شما به جای بلندتر شدن، پر تر شود. بهتر است محل برش داده بامبو را با پارافین بپوشانید. در این صورت اجازه ورود باکتری به گیاه و از بین رفتن آن را نخواهید داد.

تکثیر

البته لازم نیست قلمه های جدا شده را دور بیاندازید. میتوانید آن ها را به صورت بامبو های کوچک و جداگانه پرورش دهید. همانطور که می دانید تکثیر گیاه بامبو از طریق قلمه زدن انجام می شود. به همین منظور باید یک قلمه سالم در آن پیدا کنید. در اینجا مراحل تکثیر بامبو را برای شما شرح می دهیم:

گیاه بامبو

1.مطمئن شوید که قلمه بامبو حداقل 4-6 اینچ طول داشته باشد. این قلمه بایستی حدالق یک یا چند برگ داشته باشد. سپس برگ های اضافی گیاه را جدا کنید تا گره رشد گیاه بامبو را ببینید.

2.اجازه دهید قلمه یک شب خشک شود و سپس آن را در ظرف آب مقطر قرار دهید.

  1. دو تا سه روز منتظر بمانید. بعد از مدتی بامبوی کوچک شما ریشه می دهد و رشد می کند. معمولا نیازی به هورمون رشد نیست و گیاه به طور عادی رشد می کند. اما اگر قلمه زنی ناموفق بود، میتوانید از هورمون های رشد موجود در بازار استفاده نمایید.

نگهداری بامبو در آب

از آنجایی که این گیاه یک نیلوفر آبی است، بهتر است در آب یا سنگریزه های ته ظرف پر از آب رشد کند. با این وجود می تواند در خاک هم به خوبی رشد کند.

بسیاری از گیاهان بامبو در گلدان های تزئینی پر از آب به فروش می رسند و این ساده ترین راه برای رشد آن به شمار می رود. در این صورت، ریشه های گیاه بامبو باید به طور کامل در آب باشند. هر چند روز تا یک هفته بایستی به گلدان بامبو، آب اضافه کنید. و همزمان باید ریشه های گیاه را شستشو دهید.

اگر متوجه شدید آب بامبو بو می دهد، هر دو تا سه ماه آب گیاه در حال رشد را به طور کامل عوض کنید. بهتر است از آب تصفیه شده یا آب مقطر استفاده کنید. چرا که آب معمولی شیر معمولا دارای یک سری مواد افزودنی است. اما اگر آب دارای مواد معدنی زیادی نباشد، میتوان از همان آب شیر برای تعویض آب گیاه بامبو استفاده کرد.

گیاه بامبو

نگهداری بامبو در خاک

بامبو یک گیاه آپارتمانی محبوب است که معمولا در غالب گل فروشی ها پیدا می شود. بسیاری از گیاهان بامبو در خاک به فروش می رسند. اگرچه بامبو یک گیاه آبی به شمار می رود ولی به راحتی میتوان آن را در خاک نیز پرورش داد. بهترین گزینه برای رشد بامبو، خاک با زهکشی بالا مانند مخلوط گلدانی کاکتوس ها است. همچنین می توانید از خاک گلدان معمولی با شن و پیت ماس استفاده کنید.

هر زمان که یک تا دو اینچ از خاک خشک شد، بایستی گیاه را آبیاری کنید. این بار نیز استفاده از اب بطری بهتر از آب معمولی شیر است. همچنین می توانید آب معمولی را یک شب کنار بگذارید و سپس آن را به گلدان اضافه نمایید. PH ایده آل بین 6 تا 6.5 است. یکی از معایب کاشت بامبو در خاک به جای آب، خشک شدن ریشه های بامبو و نیاز آن به آب به راحتی قابل تشخیص نیست. 

مشکلات بامبو

زرد شدن برگ های گیاه بامبو همیشه به دلیل وجود کلر زیاد در آب رخ می دهد. بنابراین همانطور که قبلا گفتیم، از آب مقطر استفاده کنید و یا آب لوله کشی را یک شبانه روز بیرون بگذارید تا کلر آن از بین برود.

یکی دیگر از دلایل زردی برگ بامبو این است که به گیاه بیش از حد نور آفتاب می رسد. بامبو نور را دوست دارد ولی نباید به طور مستقیم در معرض نور خورشید قرار گیرد و به آن فشار وارد شود.

از آنجایی که اغلب باغبان ها این گیاه را در سنگ وآب پرورش می دهند، احتمال رشد جلبک ها وجود دارد. جلبک ها آب غنی از مواد مغذی و نور آفتاب را دوست دارند. برای جلوگیری از ایجاد آن باید مطمئن شوید که به گیاه بامبو بیش از حد کود ندهید و در معرض مستقیم افتاب قرار نگیرند.

بامبو یکی از گیاهانی است که میتوان در خانه آن را به سادگی پرورش داد. به شرط آنکه هر چه برای رشد لازم دارد را فراهم کنید. با اینحال ممکن است در رشد با چندین مشکل مواجه شوید. در ادامه به مشکلات و بیماری ها بامبو می پردازیم:

گیاه بامبو

آفات

افات گیاهان آپارتمانی می توانند روی گیاه بامبو تاثیر بگذارند ولی این اتفاق بسیار نادر است. به طور کلی شپش، کنه و قارچ می تواند به گیاه بامبو آسیب بزند.  کنه های عنکبوتی و حشرات فلس می توانند به گیاه بامبو شما نفوذ کنند. اما به راحتی و با استفاده از یک پنبه آغشته به ایزوپروپیل میتوان آن را از روی برگ های گیاه بامبو از بین برد. در صورتی که متوجه شدید گیاه شما آفت زده، بایستی برگ های و ساقه های آن قسمت را برش بزنید و آن را در جریان هوا قرار دهید.

زرد شدن ساقه ها

عوامل زیادی منجر به زرد شدن ساقه های بامبو می شود. به طور مثال نور، کود دهی آب، پوسیدگی ریشه ها میتواند منجر به زردی ساقه های آن شود. در ادامه به توضیح این موارد می پردازیم:

  • بامبو به نور زیاد ولی غیر مستقیم نیاز دارد. تابش مستقیم نور خورشید می‌تواند باعث زرد شدنِ ساقه و سوختنِ برگ ها شود. همچنین اگر گیاه نور کافی دریافت نکند، باز هم ساقه ها رو به زردی می روند. در چنین وضعیتی اگر گیاه را به مکان مناسبی منتقل کنید، زردی ساقه ها برطرف خواهد شد.
  • همانطور که قبلا گفتیم، آبی که به گیاه بامبو می دهید، بایستی بدون کلر و فلوراید باشد. در غیر این صورت زرد شدن ساقه ها را شاهد خواهید بود. بامبویی که در آب نگهداری می شود نیز به طور مکرر نیاز به تعویض آب دارد. چرا که آب کدر باعث ایجاد جلبک می شود. کود زیاد نیز از جمله مواردی است که منجر به زردی ساقه ها می شود. در صورتی که پایین ترین قسمت ساقه بامبو زرد شد، دیگر به آن کود ندهید. گلدان آن را عوض کنید چند هفته به خوبی از آن مراقبت نمایید. خیلی زود بامبو مجددا سبز خواهد شد.
  • زرد شدن ساقه معمولا در اثر پوسیدگی ریشه ایجاد می شود. پوسیدگی ریشه بامبو نیز به دلیل آبیاری بیش از حد رخ می دهد. و اما گیاهی که در آب قرار دارد باید به طور مرتب عوض شود. در غیر این صورت ساقه های آن شروع به زرد شدن خواهد کرد. در چنین شرایطی سعی کنید گیاه را خارج کنید و به گلدان جدیدی منتقل نمایید. برگ های زرد آن را جدا کنید و قسمت های برش‌خورده را پارافین بزنید.
  • از دیگر مواردی که زردی ساقه های می انجامد، برش زدن، هرس کردن و گره زدن غیر اصولی گیاه بامبو است. در صورتی که مهارت کافی برای انجام چنین کارهایی را ندارید، بهتر است در خانه انجام ندهید.

قهوه ای شدن برگ ها

  • در طول نگهداری گیاه بامبو، امکان دارد برگ های آن شروع به قهوه ای شدن کنند. این قهوه ای شدن برگ ها گاهی به دلیل چرخه طبیعی حیات آن است. از آن جایی که گیاه بامبو تا 23 متر می‌تواند رشد کند، پس قهوه ای شدن و ریختن برگ های آن پس از مدتی طبیعی است. گاهی نیز بر اثر گرمای زیاد و تابش نور مستقیم خورشید برگ ها می سوزد. حتی حشرات می توانند باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی برگ ها شوند.
  • اما گاهی به دلیل وجود فلوراید و کلر در آب، برگ های بامبو قهوه ای می شوند. پس بهتر است از آب جوشانده شده یا آب بدون کلر برای آبیاری آن استفاده کنید. همچنین در شرایطی که آب زیادی به ریشه بامبو برسد، دچار پوسیدگی خواهد شد. در واقع اگر ریشه گیاه آسیب ببیند، امکان تغذیه کردن برگ ها وجود ندارد. بنابراین به مرور زرد خواهد شد. از طرف دیگر اگر به بامبو آب کمی برسد، باز هم از بین خواهد رفت.

گیاه بامبو

نحوه شکل دادن به گیاه بامبو

یکی از جذابیت های گیاه بامبو، امکان تغییر شکل ساقه های آن است. شما می توانید به کمک منبع نور، ساقه ها را به هر فرم و شکلی که بخواهید تغییر دهید. حتی می توان ساقه های گیاه بامبو را به یکدیگر بافت. با کمک یک جعبه که از سه طرف بسته باشد، می توانید گیاه را به گونه ای رشد دهید که جلوه جالبی به خانه شما ببخشد. البته این کار چندان ساده نیست و نیاز به تجربه و تمرین زیادی دارد.

مدل پیچشی یکی از پر طرفدار ترین شکل های بامبو است که برای انجام آن باید ترفندهایی را بدانید. در واقع با کنترل نوری که به گیاه می رسد، میتوان آن را تغییر شکل داد. از یک کارتن استفاده کنید و مانع رسیدنِ نور به بامبو شوید. تنها یک سمت از کارتن مقوایی را باز بگذارید تا به آن بخش نور بتابد. بعد از پیچش بامبو به سمت نور، جای کارتن را عوض کنید. چندین بار این روش را تکرار کنید تا نور به بخش های مختلف گیاه بامبو برسد و مدل پیچشی به خود بگیرد. در آخر با هرس کردن برگ های اضافی آن میتوانید گیاه زیبا و پیچشی خود را در آپارتمان قرار دهید و لذت ببرید.

مدل بافتنی نیز یک روش دیگر برای تزئین گیاه بامبو  و شکل بخشیدن به آن است. اما هر دو روش نیاز به مهارت کافی دارد و در غیر این صورت می تواند باعث آسیب به بامبو شود. ابتدا یک گلدان بامبو سه شاخه انتخاب کنید که هر شاخه 5 سانتیمتر با سایرین فاصله داشته باشد. قسمت های پایینی آن را هرس کنید. شاخه سمت راست را روی شاخه وسط آورده و شاخه سمت چپ را از روی آن رد کنید. بایستی این کار به آرامی و با دقت انجام شود تا باعث آسیب به ساقه های بامبو نشود. چندین بار این کار را تکرار کنید و در آخر قسمت بالایی را با یک نوار ببندید. هر چه گیاه رشد کند، بافت شما جلوه زیباتری می یابد.

برای رشد بهتر بامبو چه کاری انجام دهیم؟

در اینجا می خواهیم به نکاتی در رابطه با اندازه، سختی، آفات و سایر مواردی که درباره گیاه بامبو باید بدانید، اشاره کنیم:

اندازه گیاه

انتظار رشد بیش از حد و داشتن یک گیاه بامبو غول پیکر را نداشته باشید. چرا که ساقه های این گیاه لاکی بامبو چندان قوی نیستند و معمولا ارتفاع 2 تا 3 فوت را تحمل می کنند. اما یک بامبو معمولی تا 70 فوت می تواند رشد کند.

آفات و حشرات

اگر متوجه لکه های قهوه ای روی برگ های گیاه بامبو شدید، احتمالا به دلیل کلر و نمک موجود در آب لوله کشی است. برای رفع این مشکل از آب مقطر استفاده کنید. گیاه بامبو مستعد کنه های عنکبوتی نیز هست که با پاشیدنِ آب به صورت فشاری بر روی برگ ها از بین خواهدرفت. همچنین احتمال ایجاد عفونت های قارچی روی این گیاه بامبو وجود دارد که رنگ آن را به خاکستری بر می گرداند. قسمت های عفونی را حذف کنید و ساقه و برگ ها را خشک نگه دارید. افزایش گردش هوا نیز به رفع آن کمک می کند.

گیاه بامبو

تحمل گیاه در برابر سرما

بامبو به هیچ وجه تحمل هوای سرد را ندارد. اگر آب و هوای محل زندگی شما سرد است، بهتر است این گیاه را داخل آپارتمان نگه دارید. ولی در غیر این صورت امکان رشد بامبو در فضای باز نیز وجود دارد. می توانید در فصل تابستان بامبو را به محیط باز ببرید و در زیر سایه درختان قرار دهید.

آیا گیاه بامبو سمی است؟

بله. گیاه بامبو در رده گیاهان سمی قرار می گیرد و نباید اجازه دهید حیوانات خانگی مثل سگ یا گربه آن را بخورند. در صورتی که حیوان خانگی شما گیاه بامبو را بخورد، دچار عوارضی مثل آبریزش دهان، دل درد، ضعف، گشادی مردمک چشم و غیره خواهند شد.

جمع بندی

بامبو گیاه بومی آفریقای مرکزی است که امکان نگهداری آن هم در آب و هم خاک وجود دارد. بنابراین شما  می توانید بر اساس سلیقه شخصی خود، این گیاه را در آب یا خاک در منزل خود نگهداری کنید. گیاه بامبو که از خانواده مارچوبگان به شمار می رود، در خاک عمر طولانی تری دارد. در این مقاله به توضیح نکات مهم برای نگهداری گیاه بامبو و تاریخچه آن پرداختیم.