آیا پیش آمده است که به خاطر شیطنت کودکان یا حواس پرتی خود یا دیگران بخشی از فرش خانهتان دچار سوختگی و لکه شود؟ این لکه ها و جای سوختگی ها در دیزاین و زیبایی خانه به شدت تاثیر منفی می گذارند. همین باعث می شود که افراد بعد از سوختگی فرش، هزینه های زیادی تقبل کرده و فرش دیگری را خریداری کنند.
این در حالیست که می توان با بهره گرفتن از وسیله هایی که قطعا در هر خانه ای وجود دارد و با انجام چند کار کوچک، جای سوختگی روی فرش را از بین برد. در واقع از آن جایی که مشکل سوختگی فرش یکی از چالش هایی است که امکان دارد در هر خانه ای به وجود آید، شما با استفاده از راهکارها و روش هایی که ما در ادامه معرفی می کنیم می توانید این از چالش به راحتی عبور کنید.
شما برای خواندن این متن به چند دقیقه کوتاه نیاز دارید که با خواندن این متن هم در هزینه ها و هم در وقت خود صرفه جویی می کنید. در سریع ترین و کم هزینه ترین حالت ممکن می توانید این لکه ها و جای سوختگی ها را نابود کنید.
قطعا وقتی بخواهید درباره روش های رفع سوختگی فرش مطالعه کنید با راهکارهای مختلف مواجه خواهید شد که هر کدام به شکل خاصی انجام می شوند و تاثیرات منحصر به فرد خود را هم دارند. اما اگر بخواهیم صادقانه این روش ها را مورد بررسی قرار دهیم باید گفت که برای انجام هر کدام از آن ها اولا میزان سوختگی و دوما سرعت عمل شما تاثیر گذار است.
برای اینکه درک بهتری از آنچه که گفتیم داشته باشید بهتر است به این مثال توجه کنید. اگر تایم زیادی از زمان سوختگی گذشته باشد، چون پرزهای زیرین رنگ سوختگی را گرفته اند، پس به سختی می توان سوختگی را از بین برد و چه بسا در برخی مواقع نمی توان کل لکه های سوختگی را بر طرف کرد.
در حالت کلی روش های مختلفی برای نابودی لکه ها وجود دارد. اما اینکه از کدام روش بهره بگیرید بستگی به نوع سوختگی فرش شما خواهد داشت. بله درست شنیدید سوختگی ها هم انواع مختلفی دارند که بنابر آن ها باید از روش های مختلفی هم پیروی کرد. چرا که معمولا بیشترین درصد ایرانی ها در هر قسمت از خانه از فرش استفاده می کنند. پس هر وسیله مثل سیگار، زغال، اتو و یا حتی قابلمه می تواند باعث سوختگی فرش شود. به عبارت دیگر احتمال اینکه فرش شما دچار سوختگی شود خیلی زیاد است.
برای اینکه اقدام به نابودی سوختگی فرش کنید به اطلاعات دقیق و کافی نیاز دارید که ما این اطلاعات را در ادامه در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.
اگر قالی شما از طریق سیگار دچار سوختگی شده باشد اولا می توانید خیلی راحت تر آن را از بین ببرید. دوما با روش های زیر این کار ممکن است. توجه داشته باشید که هر کدام از این روش ها بستگی به عمق سوختگی دارد.
اگر سوختگی ایجاد شده بر روی فرش زیاد باشد از موچین یا قیچی کوچک استفاده کنید. این روش نیاز به دقت بالا دارد و از وسایل گفته شده برای در آوردن پرزهای سوخته استفاده می کنند.
اگر سوختگی خیلی عمیق نیست و سطح زیادی از فرش را اشغال نکرده است، می توانید آن بخش سوخته را سمباده بکشید. سپس خرده های پرز را جمع آوری کنید و با دست روی جای سمباده بکشید، اینکار باعث یکدست شدن پر فرش می شود.
بعد باید از مخلوط آب اکسیژنه و آب معمولی استفاده کنید. چرا که این مخلوط باعث می شود تا دیگر هیچ لکه سیاهی بر روی فرش باقی نماند و پرزهای سوخته از قالی جدا شوند. برای اینکه جای خالی پرزهای سوخته روی فرش مشخص نباشد می توانید قسمتی از پرزهای سالم روی فرش را به جدا کنید و با چسب سیمان آن را در جای سوختگی قرار دهید.
اگر جای لکه سوختگی ایجاد شده بر فرش به واسطه زغال قلیان و یا هر چیز دیگری باشد، روش های از بین بردنِ آن تا حدودی شبیه به رفع جای سوختگی سیگار خواهد بود. البته با این تفاوت که چون جای لکه سوختگی زغال بزرگ تر از سیگار است. پس روش آن به همان شکل اما در مقیاس بزرگتری انجام می شود.
ولی سوختگی با زغال یا به صورت سطحی و یا عمیق بوده که هر کدام از آن ها قطعا روش پاکسازی منحصر به فردی دارند. برای مثال بهترین روش برای از بین بردنِ جای سوختگی سطحی زغال، استفاده از سمباده است. یعنی ابتدا با سمباده روی جای سوختگی بکشید تا لایه رویی سخت از بین برود. سپس سطح فرش را جارو کرده و با قیچی لایه زیری پرزهای سوخته را از بین ببرید.
بعد از انجام مراحل بالا برای تکمیل کارتان می توانید از شامپو و شوینده های ملایم بهره ببرید و جای آن را به خوبی خشک کنید. در واقع این مرحله به شما کمک می کند که اگر هنوز پرز سوخته در لا به لای پرزهای دیگر بود، مشخص شود.
سوختگی فرش با شمع بیشتر به دلیل پارافین آن هنگام روشن کردن شمع است. برای رفع سوختگی ناشی از آن بهترین راه حل استفاده از پارچه کتان خواهد بود. بعد از گذاشتن پارچه کتان باید روی محل ضربه بزنید و سپس شمع را به راحتی و بدون ماساژ محل پارافین جدا کنید. در صورتی که پارافین خشک شده باشد می توانید اتو را روی پارچه بگذارید تا پارافین ذوب شود.
معمولا سوختگی ایجاد شده از طریق اتو بر روی فرش با دیگر سوختگی ها متفاوت است، چون که لکه های سوختگی با اتو زرد رنگ هستند. البته می توان این جای لکه را به وسیله پیاز پاک کرد. برای رفع سوختگی اتو با پیاز اولا به تعدادی پیاز نیاز دارید که باید آن را دو نیمه کنید و هر نیمه را در یک جای سوختگی قرار دهید.
بعد از چند دقیقه پیازها را بردارید و جای آن ها را با آب سرد بشورید. البته باید این نکته را یادآور شویم که این روش را برای جای سوختگی سطحی استفاده می کنند. بنابراین پیشنهاد می کنیم که اگر جای سوختگی عمقی است آن را به قالیشویی بسپارید.
البته گاها پیش می آید که جای سوختگی آن قدر عمیق باشد که حتی متخصص هم نتواند آن را درست کند. با این حال اگر هنوز تمایل دارید که خودتان سوختگی را رفع کنید می توانید آن بخش سوخته را با کارتر جدا کرده و سپس تکه ای موکت یا حتی فرش را با چسب سیمان جایگزین کنید.
بیشتر سوختگی هایی که از طریق ظروف غذا خوری مثل قابلمه و یا ماهیتابه بر روی فرش ایجاد می شوند در محیط آشپزخانه رخ می دهد که معمولا باعث به وجود آمدن سوختگی های عمیق با لکه های زرد می شود. برای اینکه جای سوختگی های روی فرش را بر طرف کنید توصیه می کنیم که از روش های زیر پیروی کنید:
در جواب این سوال باید بگوییم خیر؛ چرا که هر فرشی از جنس، بافت و رنگ خاصی برخوردار بوده و به همین دلیل می گوییم برای شستن فرش ها باید اصولی عمل کرد. در ادامه به بررسی چگونگی رفع سوختگی انواع فرش می پردازیم.
از آن جایی که فرش های ماشینی از دوام بالا، زیبایی و قیمت به صرفه ای برخوردار هستند همیشه جزو انتخاب های اول ایرانیان برای خرید فرش محسوب می شوند. سوختگی ایجاد شده بر روی آن ها می تواند به دو صورت عمقی یا سطحی باشد.
اگر سوختگی ایجاد شده بر روی آن ها سطحی بود برای رفع آن روش های زیر را دنبال کنید:
توجه داشته باشید که خیلی کم پیش می آید بعد از این روش ها همچنان جای سوختگی روی فرش باقی مانده باشد، اما حتی اگر یک درصد هم این اتفاق رخ داد از روش های زیر پیروی کنید:
بگذارید خیاتان را راحت کنیم. اگر سوختگی ایجاد شده روی فرش ماشینی عمیق باشد شما نمی توانید از هیچ کدام از این روش هایی که تا الان گفتیم پیروی کنید. بلکه باید به فکر یک تکه (با توجه به اندازه سوختگی) از همان فرش یا فرش دیگر برای جایگزینی باشید. یعنی در هر صورت فرش شما ناقص می شود که می توانید با استفاده از روش های زیر این ناقصی را زیبا کنید، می پرسید چگونه؟ پس متن زیر را بخوانید!
از آن جایی که فرش های دستباف از ارزش و قیمت بالایی برخوردار هستند، پس ما هرگز نمی خواهیم که دچار سوختگی یا لکه های زرد شوند. البته جای نگرانی هم ندارد. چرا که این فرش ها از مواد طبیعی ساختهشده اند و خیلی مقاوم تر از دیگر فرش ها هستند. دوما اگر سوختگی روی آن ها ایجاد شود با پیروی از روش های نابودی لکه و جای سوختگی به راحتی می توان آن را از بین برد.
اگر سوختگی ایجاد شده سطحی باشد با کمک گرفتن از روش های زیر آن را برطرف کنید:
از ویژگی های بارز گلیم فرش میتوان به بافت کوتاه با تار و پودهای به هم تنیده اشاره کرد. یعنی حساس بودن گلیم فرش ها باعث شده تا وقتی که دچار سوختگی می شوند فقط بتوان از افراد متخصص قالیشویی کمک گرفت.
فرش گبه که یکی از قدیمی ترین نوع فرش های ایرانی است برخلاف گلیم فرش، پرزهای بلندی داشته اما همچون گلیم فرش بافت ظریف و حساسی دارد. توصیه ما به شما این خواهد بود که روی آن سیگار نکشید یا از اتو استفاده نکنید. اما از آن جایی که احتمال رخ دادن هر اتفاقی وجود دارد، پس لازم دیدیم نحوه از بین بردن سوختگی گبه فرش را نیز بیان کنیم.
اگر فرش گبه شما دچار سوختگی شده اولا به عمق و ابعاد سوختگی باید توجه داشتهباشید. چون اگر سطحی باشد روش از بین بردنِ آن با سوختگی عمقی فرق دارد. برای از بین بردن سوختگی سطحی که باعث ایجاد لکه های زرد شده از پیاز استفاده کنید. تا الان چندین بار نحوه از بین بردن سوختگی فرش با پیاز را بیان کردیم که در بالا می توانید به آن ها رجوع کنید. بعد از آن، تیکه های یخ را روی فرش قرار دهید و آن را خشک و جارو کنید. اما اگر میزان سوختگی عمقی بود حتما باید به قالیشویی مراجعه نمایید.
در خانه هر ایرانی حداقل چندین نوع فرش چه دستباف و چه ماشینی وجود دارد. بنابراین احتمال اینکه دچار سوختگی یا لکه شوند خیلی زیاد است. ما در این مقاله به بررسی چگونه از بین بردن انواع سوختگی هایی که می تواند توسط زغال، سیگار، قابلمه و ماهیتابه بر روی انواع فرش همچون ماشینی، دستباف، گبه و گلیم شود، پرداختیم.