سبزترین پروژه‌ های معماری جهان!

زمانی که به سبزترین پروژه‌ های معماری جهان نگاه می کنیم، طراحی های سرشار از خلاقیت و زیبایی را می بینیم. اما باید اعتراف کنیم که امروزه آنچه که بیش تر از خلاقیت و زیبایی یک سازه اهمیت دارد، کاهش آسیب های وارد به محیط زیست است. در واقع امروزه معماران تلاش می کنند سازه ای طراحی کنند که هرگونه آسیب احتمالی به طبیعت را به حداقل برسانند. در نتیجه از طریق آن به کاهش آلاینده های محیط کمک می شود.

اما سازه های سبز به چه سازه ای می گویند؟ این نوع سازه ها از چه ویژگی هایی برخوردار هستند؟ در ساخت سازه های سبز چه قابلیت هایی به کار رفته‌است؟ مطمئنا سوالات بسیاری در رابطه با این سازه ذهن شما را به خود درگیر می کند، اما نگران نباشید ما در این مقاله به بررسی سبزترین پروژه های جهان و نکات مربوط به آن می پردازیم. پس برای کسب اطلاعات بیشتر همچنان تا ادامه همراه ما باشید.

منظور از سبزترین پروژه‌ های معماری جهان چیست؟

امروزه آلاینده هایی که در هوا و طبیعت وجود دارند بیش از پیش است. از طرف دیگر چون تعداد سازه های بلندی که بر این آلودگی می افزاید نیز بیشتر می شود. پس معماران امروزه به ساخت سازه های سبز روی آورده‌اند. اما منظورمان از سازه های سبز چیست؟

در سازه های سبز از مواد و ابزار آلاتی استفاده می کنند که نه تنها این آلودگی ها را تشدید نمی کند، بلکه از مقدار این آلاینده ها نیز کم می کند. چراکه در ساخت سازه های سبز به جنبه های زیست محیطی و حفاظت از آن نیز توجه می شود. برای مثال این افراد از سیستم های تهویه هوا بهره می برند که این سیستم ها از بهترین عملکرد برای سرمایش و گرمایش برخوردار هستند.

از طرف دیگر به هنگام ساخت این سازه ها از زیر ساخت هایی برای تولید انرژی تجدیدپذیر هم استفاده می کنند. همچنین اختصاص فضایی به عنوان منبع ذخیره آب باران، توسعه سازه برای چشم انداز سبز، استفاده از مواد پایدار و بهره گیری از فضاهای شهری هم از مواردی است که به هنگام ساخت سازه سبز به آن توجه می کنند. در ادامه به بررسی سبزترین پروژه‌ های معماری جهان خواهیم پرداخت.

ساختمان Torre Reforma در مکزیک

این ساختمان که در مکزیک قرار دارد، چهارمین آسمان خراش این کشور و از سبزترین پروژه‌ های معماری جهان محسوب می شود. این ساختمان با ارتفاع ۲۶۴ متر آنقدر بلند است که از طریق آن می توان بر کل شهر نظارت داشت. این برج در حالی که به سبزترین پروژه‌ های معماری جهان معروف است از طراحی بسیار خاص و شگفت انگیزی برخورداری دارد.

ساختمان Torre Reforma یک گواهینامه لید پیشرو در محیط و انرژی دارد. جالب اینجاست که این گواهینامه تنها به سازه هایی با بهترین و بیشترین کارایی و مدیریت درست منابع واگذار می شود. اما چرا این گواهینامه به این سازه تعلق گرفته‌است؟ در واقع می توان گفت که داشتن این گواهینامه به خاطر ویژگی های زیر خواهد بود:

  • اولا در ساخت آن دیوارهای بتنی به کار رفته است که این به کاهش ورود انرژی خورشید به بخش های داخلی کمک می کند. همچنین وجود این دیوارها باعث کاهش مصرف انرژی و ذخیره ۲۰ درصدی آن می شود.
  • آسمان خراش ها چون ارتفاع زیادی دارند و همچنین از نمای باز تشکیل شده‌اند به برق کمتری برای روشنایی نیاز دارند، زیرا ۹۴ درصد از روشنایی تامین می شود.
  • علاوه بر آن در این آسمان‌ خراش ها، حتما پساب ها برای تامین آب مورد نیاز آبیاری فضای سبز و محیط اطراف آن بازیافت می شود.
  • در آخر اینکه این سازه سبز به ایستگاه اتوبوس و مترو نزدیک است که باعث پایداری این ساختمان ها می شود.

سازه های سبز

ساختمان Eastgate در زیمباوه

این فروشگاه که در زیمباوه و در پایتخت آن قرار گرفته یک سازه بسیار زیبا و جزو سبزترین پروژه‌ های معماری جهان است. این سازه از طراحی های شیک برخورداری دارد. در این ساختمان به جزئیات توجه شده به طوری که یک الگو برای دیگر معماران در سراسر جهان به شمار می آید.

نوع طراحی این سازه از نوع منفعل و یا غیر فعال بوده که به بهترین نحو ممکن به جزئیات و استراتژی این طرح توجه شده‌است. یعنی اگر به این سازه توجه کنید می توانید استراتژی کارآمدی از مصرف انرژی را مشاهده کنید. آنچه که باعث معروف شدن این ساختمان گردیده استفاده از موادی با بهترین قابلیت گرمایش و سرمایش در محیط است.

این ویژگی باعث می شود تا نیاز به انرژی در فصول مختلف برای افزایش دما و کاهش آن به حداقل خود برسد. آنچه که در این ساختمان به نظر خیلی جالب می آید، وجود پوشش گیاهی در دیوارهای عمومی و پشت بام است. در واقع وجود این پوشش باعث ایجاد سایه برای سازه شده که در نتیجه مصرف انرژی را کاهش می دهد. علاوه بر آن، این درختان و گیاهان باعث کاهش آلاینده های محیط هم می شوند.

برج شانگهای چین

چین دومین آسمان خراش جهان را در شهر شانگهای ساخته که از سبزترین پروژه‌ های معماری جهان محسوب می شود. این سازه یک طراحی به شدت شگفت انگیز و جذابی دارد و مثل کپسولی بوده که در حال چرخش به دور خود است. جالب تر آن که در این سازه درجه هوا در هر طبقه با طبقه بالایی یا پایینی خود فرق می کند.

از طرف دیگر این سازه به دلیل داشتن فضا و چشم انداز زیبا، چشم هر بیننده را محو آن می کند. البته که تنها ویژگی این برج زیبایی آن نیست، بلکه ویژگی های بسیاری در آن وجود دارد. برای مثال طبقات سازه چرخش منظمی دارند که این چرخش به کاهش جریان باد کمک می کند. کاهش جریان باد هم باعث کاهش مصرف انرژی مورد نیاز برای گرمایش می شود.

در کنار این موارد، وجود عایق بندی های دقیق و هوشمندانه در این سازه به صرفه جویی در مصرف الکتریسیته هم کمک می کند. در نتیجه، انرژی کمتری برای روشن نگه داشتن فضای داخل سازه مصرف خواهد شد. قطعا این موضوع تاثیر مستقیم بر کاهش انتشار کربن در محیط و افزایش پایداری سازه دارد.

جالب تر اینکه این برج در سال ۲۰۱۶ توانست گواهینامه لید را دریافت کرد. صرفه جویی در مصرف انرژی در این سازه منجر به جمع آوری ۵۵۶ هزار دلار شده که این موضوع بر اقتصاد شهر تاثیر گذاشته‌است.

ساختمان پیکسل در ملبورن، استرالیا

از دیگر سبزترین پروژه‌ های معماری جهان با ویژگی منحصر به فرد می توان به ساختمان پیکسل در ملبورن اشاره کرد. این ساختمان پنل های سبز و رنگارنگ زیادی در اطراف خود دارد که انرژی خورشید را در طول روز ذخیره می کند و مهم ترین منبع انرژی برای ساختمان هستند. همچنین وجود سقف ساختمانی با ویژگی ذخیره آب باران و استفاده از توربین های بادی، آن را به یکی از به صرفه ترین ساختمان ها تبدیل کرده است.

ساختمان وان سنترال پارک در سیدنی، استرالیا

این مجموعه از دو ساختمان به هم پیوسته تشکیل شده که دارای باغ های عمودی است. ساختمان وان سنترال پارک به دلیل پوشش گیاهی خاص خود، نسبت به ساختمان های مشابه ۲۵ درصد انرژی کمتری مصرف می کند.

مرکز همایش ونکوور غربی در ونکوور، کانادا

مرکز همایش ونکوور غربی در ونکوور جزو معدود ساختمان هایی بوده که نشان پلاتین (رهبری در زمینه انرژی و محیط زیست) را دریافت کرده است. شکل شیب دار سقف این ساختمان ایده مناسبی برای تخلیه آب و توزیع بذر خواهد بود. علاوه بر آن کندوهای زنبور اروپایی که در این ساختمان واقع شده اند، سبب گرده‌ افشانی راحت تر گل ها و گیاهان می شود.

ساختمان کپن‌ هیل در کپنهاگ

ساختمان کپن‌ هیل یکی از مرتفع ترین برج های کوهنوردی در جهان به شمار می رود. این ساختمان با سوزاندن زباله و تبدیل نیروی آن به برق در مصرف انرژی، صرفه ‌جویی چشم گیری داشته است.

برج مارکوپولو در هامبورگ، آلمان

این برج شگفت انگیز در سواحل رود البه قرار گرفته‌است. معماری خاص این ساختمان باعث شده که هر طبقه از آپارتمان بر روی طبقه زیرین خود چند درجه بچرخد. همچنین وجود یک مبدل حرارتی که هوای گرم را به سیستم خنک کننده تبدیل می کند از دیگر مزایای این آپارتمان بزرگ است.

برج بسکو ورتیکاله در میلان، ایتالیا

ساختمان بسکو ورتیکاله که به جنگل عمودی نیز معروف است، نمای سبزی فشرده و پوششی انبوه دارد که این ویژگی آن را به سبزترین پروژه‌ های معماری جهان تبدیل می کند. این پوشش گسترده تاثیر زیادی در بهبود هوای اطراف خواهد داشت.

مجموعه پارک رویال در سنگاپور

این پروژه با توجه به استانداردهای دقیق طراحی و فضای سبزی زیبا و گسترده ای دارد. وجود بالکن های مخصوص و مسیر درختان سبب شده‌است نور کافی به داخل تابیده و از مصرف انرژی اضافی امتناع شود.

میدان آسیا در سنگاپور

آنچه که در مورد این سازه مورد توجه قرار گرفته وجود استراتژی های هوشمندانه و موثر برای پایداری سازه است. در نتیجه با این حجم از توجهی که بر ساخت این سازه داشتند در آخر توانستند ساختمانی بسازند که هم از نظر پایداری و هم از نظر به کارگیری استراتژی مصرف انرژی، همانند سازه های اروپایی و آمریکایی باشد.

کار ساخت و ساز این سازه تقریبا در سال ۲۰۱۱ به اتمام رسید. در همان سال‌ به عنوان سبزترین پروژه‌ های معماری جهان و بهترین سازه سنگاپور معرفی شد و هنوز بعد گذشت چند سال از ساخت این سازه هیچ معماری نتوانسته حتی مثل آن را بسازد. این سازه نسبت به دیگر سازه های موجود در سنگاپور از ۳۵ درصد انرژی کمتر استفاده می کند.

جالب تر اینکه در این سازه روغنی که برای پخت و پز در رستوران مصرف می شود برای تولید برق هم مورد استفاده قرار می گیرد. در نتیجه باعث کاهش مصرف برق در شهر شده و یک نکته عجیب و جالب دیگری هم در مورد این میدان وجود دارد این است که تولید انرژی جنبشی از طریق بالابرهای برقی به نیروی الکتریکی تبدیل خواهند شد.

آیا ساخت ساختمان سبز پر هزینه است؟

متاسفانه این باور اشتباه در جوامع در حال شکل گیری است که ساخت این سازه ها هزینه زیادی به همراه خواهد داشت. اما در واقع ساخت این سازه ها یک هزینه معمولی برای افراد دارد. البته در وهله اول و خریداری مواد و ابزارهای لازم ممکن است هزینه ها افزایش یابد. اما در طولانی مدت متوجه کاهش هزینه های مربوط به مصرف انرژی خواهید شد.

مزایای سازه های سبز

این سازه ها از چند نظر مهم هستند که عبارت اند از موارد زیر:

محیطی: در واقع این سازه منجر به کاهش استفاده از آب، حفظ منابع طبیعی و منابع محیطی و افزایش کیفیت آب و هوا خواهد شد.

اقتصادی: این ساختمان های سبز هزینه های مصرف انرژی را کاهش می دهند و همچنین منجر به بهبود بهره ‌وری آن ها خواهد شد.

اجتماعی: منجر به سلامت افراد جامعه و بهبود کیفیت زندگی آن ها خواهد شد.

سخن پایانی

امروز وجود ساختمان های سبز در هر شهر و کشوری مهم و ضروری است. زیرا آلاینده ها بر کل زندگی ما تاثیر منفی گذاشته‌اند و در نتیجه باید از فرآیندهایی حمایت شود که بر کاهش این آلاینده ها تاثیر می گذارد. ما در این مقاله به بررسی چندتا از سبزترین پروژه‌ های معماری جهان و دلایل معروفیت و اهمیت آن ها پرداختیم. اما با این حال سازه های سبز بسیاری در جهان وجود دارد که از استراتژی پایداری و کاهش مصرف انرژی پیروی می کنند.