درصد مشارکت در ساخت را چگونه محاسبه کنیم؟
پیشرفت در حسابداری ساختوساز نهتنها به پیمانکاران کمک میکند تا درآمدها و هزینههای خود را بهتر مدیریت کنند، بلکه به آنها امکان میدهد تا عملکرد کلی پروژه را بهبود بخشند و از عملکرد مالی بهتری برخوردار شوند. استفاده از این روش نیازمند دقت و آگاهی است، اما با دانش و تجربه کافی میتوان از مزایای آن بهرهمند شد.
قطعا هر یک از ما در زندگی خود مشارکت در ساخت را شنیدهایم. بسیاری از افراد امروزه با استفاده از این روش خانههای به اصطلاح کلنگی خود را برای نوسازی به سازندههای ساحتمانی واگذار میکنند و سپس بعد از مدتی آپارتمانی نوساز تحویل میگیرند.
مشارکت در ساخت، چندین سال است که با استقبال خوب صاحبان املاک قدیمی و فرسوده مواجه شدهاست. به همین دلیل است که قراردادهایی برای این کار استفاده میشوند.
امروزه به ویژه در شهرهای بزرگ، افراد کمی ممکن است صاحب زمین، سرمایه و حتی تخصص برای ساخت ساختمان جدید شوند. از همین رو نوشتن قراردادهای مشارکت در ساخت اگر به درستی و با رعایت حقوق طرفین نوشته شوند، رضایت خاطر را به همراه خواهد داشت. در ادامه با املاک داران همراه باشید.
همانطور که میدانید بستن انواع قرارداد مشارکت در ساخت کاری بسیار حساس و مهم بوده و نیاز است قبل از آن به تمامی قوانین و مزایای مربوط به آن آگاهی داشته باشید. این قرارداد که امروزه بیشتر در کلان شهرها و شهرهای بزرگ مورد استقبال سازندهها و مالکین قرار گرفتهاست، مزایای زیادی دارد.
مشارکت در ساخت در چند سال اخیر با استقبال خوبی از سوی مالکان املاک قدیمی و کلنگی مواجه شده است. این نوع قراردادها اگر به روشی صحیح و با رعایت حقوق تمامی طرفها انجام شوند، میتوانند منجر به سودی رضایتبخش شوند. در سالهای اخیر و بهویژه در شهرهای بزرگ، این امر کمتر پیش میآید که فردی هم مالک زمین باشد و هم سرمایه و تخصص لازم برای ساخت یک بنا جدید را در اختیار داشته باشد.
اما شاید بتوان مزایای مشارکت در ساخت خانه را به سودی که در زمان کوتاه نصیب طرفین میشود، نسبت داد. به همین خاطر، ضروری است که با مسائل حقوقی و عرفی مربوط به محاسبه سهم مالک و سازنده آشنا شویم تا با خیالی آسودهتری وارد فرایند ساختوساز مشارکتی شویم.
Percentage of completion is a method of accounting for long-term projects in which revenue and expenses are recognized based on the percentage of work they have completed during the period. Using the percentage of completion method, a contractor recognizes project income and expenses as the project progresses, usually on a monthly basis
محاسبه درصد مشارکت در ساخت روشی برای حسابداری پروژه های بلندمدت است که در آن درآمد و هزینه بر اساس درصد کاری که در طول دوره انجام دادهاند حساب میشود. با استفاده از روش محاسبه درصد مشارکت در ساخت، یک پیمانکار درآمد و هزینه های پروژه را با پیشرفت پروژه، معمولا به صورت ماهانه شناسایی میکند.
https://www.knowify.com/blog/understanding-percentage-of-completion-method-in-construction/
نحوه محاسبه درصد مشارکت در ساخت
روش محاسبه درصد مشارکت در ساخت یکی از موضوعات کلیدی در صنعت املاک است و به کسانی که در زمینه خرید، فروش، یا مشارکت در پروژههای ساختمانی فعالیت دارند، کمک میکند تا تصمیمات بهتری بگیرند. درصد مشارکت در ساخت نمایانگر نسبت سرمایهگذاری هر یک از طرفین (معمولاً مالک و سازنده) در یک پروژه است. برای محاسبه این درصد، مواردی مانند ارزش زمین، هزینههای ساخت، و نوع مشارکت (خود استیجاری یا اجاره) باید در نظر گرفته شوند.
یک روش ساده برای شروع محاسبه درصد مشارکت این است که ابتدا ارزش کل پروژه را تعیین کنید. سپس ارزش ملک یا زمینی که شما به پروژه اضافه میکنید را محاسبه کنید. فرمول سادهای برای این موضوع استفاده میشود.
اگر بخواهید دقیقتر این فرآیند را انجام دهید، باید هزینههای اضافی مانند مالیات، هزینههای مجوز و سایر هزینههای مرتبط را نیز در نظر بگیرید. با توجه به اینکه شرایط بازار ممکن است تغییر کند، بهتر است به اطلاعات بهروز و مشاورههای تخصصی تکیه کنید.
محاسبه درصد مشارکت در ساخت
همانطور که میدانید میزان سهم هر یک از طرفین قرارداد مشارکت در ساخت، بستگی به نرخ نوسانات بازار مسکن در آن سال دارد. با در نظر گرفتنِ قیمت های کنونی مسکن محاسبه سود مشارکت در ساخت به صورت ۶۰ به ۴۰ انجام میشود. علاوه بر این مبلغی نیز به عنوان بلاعوض در نظر میگیرند:
(ارزش کارشناسیشده ملک×قدرالسهم سازنده) – (هزینه های ساخت × قدرالسهم مالک)= مبلغ بلاعوض
این مبلغ در ابتدای بستنِ قرارداد مشارکت از طرف سازنده به مالک پرداخت میشود تا بتواند در طول زمان ساخت و آماده سازی ساختمان جدید، در منزل دیگری ساکن شود. لازم به ذکر است که درصد مشارکت در ساخت میتواند با توجه به ارزش زمین و مصالح در همان سال محاسبه شود.
فرمول دقیق تعیین درصد مشارکت در ساخت
محاسبه قدرالسهم مشارکت در ساخت در واقع طبق میانگین قیمت هر متر مربع آپارتمان (نوساز) در منطقه، محاسبه میشود. در این فرمول سهم مالک از سازندههای ساختمان بیشتر است و معمولا به صورت ۵۵ درصد در برابر ۴۵ درصد یا ۶۰ درصد به ۴۰ درصد است.
با توجه به بها املاک، دستمزد نیروی کار و متریال ساخت و ساز در شهرهای مختلف کشور متفاوت است، که ما در اینجا تهران را مبنا قرار میدهیم و محاسبه درصد مشارکت را برای این شهر انجام میدهیم.
فرمول محاسبه سود مشارکت در ساخت به شرح زیر است:
- (سود سپرده کوتاه مدت × مدت پروژه) × ارزش زمین= آورده مالک
- A= سود سپرده کوتاه مدت × مدت پروژه × مبلغ بلاعوض
- B=سود سپرده کوتاه مدت × مدت پروژه × هزینه پروانه و عواض ساخت
- C= هزینه کرد سازنده در هر ماه از مدت پروژه × مدت تا پایان پروژه
- (سود ماهیانه سپرده کوتاه مدت × C) تقسیم بر B تقسیم بر A= آورده سازنده
به طور مثال :
برای ملکی به ارزش دو و نیم میلیارد تومان که هزینه ساخت آن یک میلیارد و صد میلیون تومان برآورد شده است و نسبت سهم سازنده و مالک بترتیب ۴۰% و ۶۰% است، محاسبه قدرالسهم مشارکت در ساخت آن به شکل زیر انجام میشود:
۲.۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰ × ۴۰% – ۱.۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰ × ۶۰% = ۳۴۰.۰۰۰.۰۰۰
شرایط پرداخت درصد مشارکت در ساخت
شرایط پرداخت درصد مشارکت در ساخت بسته به نوع قرارداد و توافقات بین مالک و سازنده متفاوت است. در اینجا به برخی از مهمترین شرایطی که باید در نظر بگیرید اشاره میکنیم:
۱. پیشپرداخت: در قراردادهای مشارکتی، معمولاً یک پیشپرداخت اولیه به سازنده یا مالک زمین پرداخت میشود. این مبلغ میتواند به عنوان بخشی از درصد مشارکت محسوب شود.
۲. زمانبندی پرداخت: زمانبندی پرداختها باید به وضوح در قرارداد مشخص شود. این میتواند شامل پرداختهای دورهای یا پرداخت کامل پس از تکمیل پروژه باشد.
۳. هزینههای اضافی: در صورت بروز هزینههای اضافی، باید توافقاتی در مورد چگونگی تقسیم این هزینهها بین طرفین صورت بگیرد.
۴. بازرسی و تأیید: برخی از قراردادها نیاز دارند که درصد مشارکت به تأیید طرفین یا کارشناسان بیطرف برسد. این مرحله بسیار مهم است و به جلوگیری از سوءتفاهم کمک میکند.
۵. جرایم تاخیری: اگر یکی از طرفین نتواند به تعهدات خود عمل کند، باید جرایم یا جریمههایی لحاظ شود. این نکته باید در قرارداد به طور واضح مشخص شود.
در نهایت، هرچه شرایط پرداخت و مشارکت مشخصتر باشد، احتمال بروز مشکلات و چالشها کمتر خواهد بود. با توجه به تمامی این موارد، همیشه توصیه میشود که در شرایط پرداخت به دقت عمل کنید و از مشاورههای حقوقی نیز بهرهمند شوید.
ویژگی های یک سازنده خوب و متعهد
برای انجام هر معاملهای از جمله قرارداد مشارکت در ساخت و ساز داشتن یک شریک قابل اعتماد و متعهد امری ضروری است. بنابراین اگر شما هم قصد مشارکت در ساخت و ساز را دارید بهتر است ابتدا ویژگیهای یک سازنده خوب را بدانید.
به طور کلی سازنده های ساختمانی معمولا افرادی متخصص و با سابقه کار زیاد هستند. این افراد به صورت یک شرکت پیمان کاری کار میکنند. به طوری که با یک سرچ و دقت کافی میتوانید آدرس محل کار آن ها را پیدا کنید. نکته حائز اهمیت این است که دقت کنید دفتر آن ها رسمی باشد و همیشه افراد در آن قابل دسترس باشند.
علاوه بر این ها توجه به رزومه کاری افراد از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکتهای پیمان کاری که چندین سال سابقه کار دارند، معمولا نمونه کارهای خود را در قالب، سایت یا کاتالوگ در اختیار مشتریان و مالکین قرار میدهند.
با توجه به نکات گفتهشده زمان برخورد با سازنده ها حتما از نمونه کارهای قبلی آن ها دیدن کنید و در صورت لزوم تحقیقی از مالکین سابق داشته باشید تا بتوانید به درستی تصمیم گیری کنید.
مهم ترین چیزی که باید آن را در روند بستنِ قرارداد مشارکتی مورد توجه قرار دهید این است که قبل از بستنِ قرارداد و امضا کردن آن با کمک گرفتن از یک وکیل قانونی یا فردی که بسیار با تجربه و قابل اعتماد باشد خیال خود را آسوده کنید.
همچنین در زمان امضا قرارداد، لازم است که آن را به درستی مطالعه کنید و مطمئن شوید که همه چیز به صلاح هر دو طرف است.
مهم ترین تعهد سازنده ملک پرداخت تمامی هزینههای ساخت و ساز و رعایت نکات ایمنی است. بنابراین دقت کنید تا علاوه بر چک کردن این موارد، وکالتهای لازم جهت اخذ مجوز و شروع کار را نیز به سازنده بدهید.
بهتر است بدانید که قرارداد مشارکت در ساخت بعد از امضا لازم به اجرا بوده و مالک و سازنده مسئول پذیرش عواقب آن هستند. بنابراین به خوبی تمام عوامل را بررسی کنید و چشم انداز آینده را در نظر بگیرید.
مشارکت در ساخت، معامله ای پر سود برای مالک یا سازنده؟
یکی از نکات مهم قرارداد مشارکت در ساخت این است که در قراردادهای مشارکت در ساخت مالکان سود بیشتری به دست میآورند یا سازندگان؟ این سوالی است که بسیاری از افراد سعی در فهمیدن آن دارند. مالکان از آن جایی که مالک خانه یا زمین هستند توقع بیشترین سود و بالاترین امتیاز را برای خود دارند.
نکته خیلی مهم در ارتباط با این موضوع این است که معامله مشارکت در ساخت یک برد دو طرفه است و در این معامله اصلا قرار نیست کسی ضرر کند و بر عکس هدف اینکار، سود و بردی مشترک است.
صاحبان خانه معمولا به دلیل علاقه شدیدی که به خانه خود و خاطرات بچگی موجود در این خانه ها دارند، تصمیم به تعمیرات و بازسازی این خانه ها را میگیرند اما با توجه به هزینه های زیاد و شرایط اقتصادی موجود، کمتر کسی می تواند چنین کاری را انجام دهد. از طرفی اغلب خانههای قدیمی و کلنگی بعد از چندین سال عمر مفید خود را از دست میدهند و تعمیرات و یا بازسازی آن ها نیاز به هزینههای بالایی دارد.
سپردن خانه به دست مهندسین جهت ساخت و ساز، راه حلی است که مالکین برای رسیدن به خانهای نو و زیبا از آن استفاده میکنند؛ زیرا معمولا تخصصی در زمینه ساخت و ساز و ساختمان سازی ندارند.
بنابراین بستن چنین قراردادی با سازندگانی متخصص، کار بلد و متعهد سود قابل توجهی را نصیب مالک و سازنده میکند. علاوه بر این قراردادهای مشارکتی باعث نوسازی بافتهای فرسوده منازل و ایجاد نمایی زیبا برای ساختمانهای شهر میشود.
همانطور که پیش از این نیز بیان کردیم مشارکت در ساخت و ساز میتواند ارزش خانه شما را چندین برابر کند. علاوه بر آن خاطرات به یاد ماندنی دوران کودکی و زندگی که در یک دوره در آن خانه داشتهاید را برای شما حفظ کند.
قوانین پرداخت درصد مشارکت در ساخت
هر کشور و حتی هر شهری ممکن است قوانین خاص خود را در زمینه مشارکت در ساخت داشته باشد. مهم است که با این قوانین آشنا شوید تا در آینده مشکلات قانونی برای شما پیش نیاید.
در قراردادهای مشارکتی، حقوق و مسئولیتهای هر یک از طرفین باید مشخص باشد. این شامل درصد مشارکت، هزینهها و نحوه پرداخت است.
برای جلوگیری از هرگونه اختلال در آینده، قراردادها باید با کمک وکیل یا مشاور حقوقی تنظیم شوند تا تمامی موارد قانونی پوشش داده شود.
در صورت بروز اختلاف، اکثر قراردادها شامل بند داوری هستند که به حل و فصل مسائل بهوجود آمده کمک میکند.
به یاد داشته باشید که قوانین ممکن است به روز شوند و بنابراین ادامهدهنده اطلاعات باشید تا از هرگونه تغییر بیخبر نمانید.
با پیروی از این موارد و رعایت قوانین موجود، میتوانید از خطرات قانونی پیشگیری کرده و در زمینه مشارکت در ساخت به خوبی عمل کنید.
چالشهای محاسبه درصد مشارکت در ساخت
نداشتن اطلاعات کافی از وضعیت بازار میتواند منجر به محاسبات نادرست شود. باید بهطور مداوم از وضعیت نابسامان بازار و تغییرات آن مطلع باشید.
در صورت عدم تجربه کافی، ممکن است به سادگی به خطاهای محاسباتی بپردازید که توصیه میشود از مشاوران معتبر و متخصص در این حوزه کمک بگیرید.
تغییرات در هزینههای مصالح، دستمزدها و قیمتهای زمین ممکن است بر روی محاسبات شما تاثیر بگذارد. بنابراین، بهروز نگهداشتن اطلاعات بسیار حیاتی است.
ممکن است توافقات میان طرفین به درستی مستند نشود، که این موضوع میتواند بعدها به اختلاف نظرهای جدی منجر شود. حتماً هنگام تنظیم قراردادها، به دقت عمل کنید.
برخی اوقات سازندهها اطلاعات دقیقی از هزینهها و پیشبینیهای مالی ارائه نمیدهند. این موضوع میتواند به بازگشت سرمایه بهموقع و محاسبات اشتباه منجر شود.
با شناسایی و آمادگی برای این چالشها، میتوانید فرآیند محاسبه قدرالسهم مشارکت در ساخت را تسهیل کنید و از موفقیت پروژههای خود مطمئن شوید.
چند نکته مهم در ارتباط با مشارکت در ساخت
با اینکه فرمول مشارکت در ساخت نوعی راهکار خوب و دقیق برای ساخت مشارکتی املاک است اما میتواند تحت تاثیر عوامل خارجی زیادی نظیر متراژ زمین کلنگی، تراکم مجاز ملک، قیمت منطقهای زمین، کیفیت ساخت پروژه و … قرار گیرد.
علاوه بر این ها توجه به این نکات نیز حائز اهمیت هستند:
در ابتدا باید بدانید که قدرالسهم مالک با توجه به مبلغ بلاعوض، میتواند کمتر یا بیشتر باشد. نکته بعدی در خصوص قراردادهای مشارکت در ساخت و ساز این است که سازندگان خوش نام و معتبر، مبلغ کمتری به عنوان بلاعوض میپردازند.
سومین نکته در خصوص مشارکت در ساخت آگاهی از شرایط نوشتن قرارداد است. این به آن معناست که توافق بین طرفین ممکن است با توجه به تغییرات بازار مسکن دستخوش تغییر شود. به همین دلیل است که تاکید میشود حتما قبل از ثبت و بستن قرارداد، تمامی بندها را به دقت مطالعه کنید و نسبت به عادلانه بودن آن مطمئن شوید.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تعریف جامع نمونه قرارداد مشارکت در ساخت میتوانید به مطالعه مقاله آن در مجله املاک داران بپردازید.
مراقب پرداخت بیش از حد یا کم هزینه باشید
اضافه قبض و کم قبض دو مشکل در روش درصد تکمیل است. این به این دلیل است که درآمد و هزینهها میتواند برای پیمانکاران دشوار باشد، مخصوصاً در پروژههای بلندمدت. وقتی ارقام درآمد کاملاً با آنچه قبلاً صورتحساب شده مطابقت ندارد، میتواند منجر به مشکلات عمده جریان نقدی شود. این مشکلات بیشتر ناشی از پرداخت بیش از حد یا کم هزینه است.
وقتی مبلغی که صورتحساب میدهید از مبلغی که وارد میکنید بیشتر شود، شما بیش از حد قبض میکنید. این را زیر نظر داشته باشید. اگر این اتفاق خیلی زیاد بیفتد، با انبوهی از مسائل مربوط به جریان نقدینگی مواجه خواهید شد که پوشش هزینه ها را در طول پروژه دشوار میکند. در مقابل، وقتی صورتحساب شما به طور مداوم پایینتر از آن چیزی است که وارد میکنید، کمتر صورتحساب میگیرید، در نتیجه به همان اندازه مشکلات جریان نقدی ناشی از P&L ایجاد میشود که سود بسیار کمی را منعکس میکند.
دانلود نمونه قرارداد مشارکت در ساخت
نتیجه گیری
– در سالهای اخیر و با توجه به محدود بودنِ منابع مالی عموم مردم، قراردادهای مشارکت در ساخت با استقبال بسیار خوبی مواجه شدهاند. با اجرای پروژه های مشارکت در ساخت، ارزش یک ملک چندین برابر خواهد شد که این خود، یک سرمایه گذاری مالی برای آینده است.
– این قراردادها با صرفه جویی در وقت، انرژی و بودجه مالی صاحب ملک موجب پیشرفت پروژههای مشارکتی میشوند.
– در خصوص تعیین میزان سهم مالک و سازنده از پروژه نیز فرمولهایی وجود دارد که از آن ها استفاده میشود. تعیین این سهم معمولا به صورت توافقی است و برای آن قانونی وجود ندارد. اما در هر صورت، اکثر افراد سعی میکنند در این زمینه از عرف و آنچه رایج است پیروی کنند.
– در آخر نیز به یاد داشتهباشید که یافتن مشتری برای خانههای قدیمی یک کار بسیار سخت است که نیاز به زمان زیادی دارد. به علاوه این کار نیاز به تخصص و افراد با تجربه نیز دارد. با نوسازی ملک خود میتوانید شانس نقدینگی و ارزش ملکتان را بالاتر ببرید و صاحب خانهای جدید شوید.
محاسبه درصد مشارکت در ساخت یکی از مراحل جدی و حیاتی در پروژههای ساختمانی است. آگاهی از نحوه محاسبه درصد مشارکت در ساخت، قوانین مربوطه و مدیریت چالشها میتواند به شما در این زمینه کمک کند.
وبسایت املاکداران به عنوان یک منبع معتبر در این صنعت، میتواند به شما در انتخاب بهترین مشاوران و افراد حرفهای کمک کند. با ما همراه شوید و از خدمات مشاورهای ما بهرهمند شوید تا در مسیر موفقیت و سودآوری قرار بگیرید.
سوالات متداول
۱. درصد مشارکت در ساخت چیست؟
درصد مشارکت در ساخت به معنای سهم هر یک از طرفین در پروژههای ساخت و ساز است. این درصد معمولاً بر اساس میزان سرمایهگذاری، هزینهها، و وظایف هر طرف تعیین میشود.
۲. چگونه درصد مشارکت محاسبه میشود؟
برای محاسبه درصد مشارکت، ابتدا هزینههای کل پروژه را بررسی میکنیم و سپس سهم هر طرف (سرمایهگذاری، منابع انسانی، و… ) را نسبت به هزینه کل محاسبه میکنیم. فرمول کلی به شکل زیر است:
درصد مشارکت = (سهم هر طرف ÷ هزینه کل پروژه ) ×۱۰۰
۳. چه فاکتورهایی در محاسبه درصد مشارکت مؤثرند؟
عوامل مؤثر در محاسبه درصد مشارکت شامل سرمایهگذاری اولیه، هزینههای اجرایی، منابع موجود، و نقش و وظایف هر یک از طرفین است. همچنین ممکن است شرایط بازار و ارزش افزوده پروژه نیز تأثیرگذار باشد.
۴. آیا درصد مشارکت میتواند تغییر کند؟
بله، درصد مشارکت ممکن است طی مراحل مختلف پروژه تغییر کند. مثلاً با تغییرات در هزینهها، سرمایهگذاریهای بیشتر، یا تغییر در نیازهای پروژه، درصدها میتوانند بازبینی شوند.
۵. چه اسنادی برای تعیین درصد مشارکت نیاز است؟
برای تعیین درصد مشارکت، معمولاً به اسناد مالی، توافقنامههای اولیه، برآورد هزینهها، و برنامهریزی پروژه نیاز است. این اسناد به شفافیت در محاسبه کمک میکنند.
۶. آیا درصد مشارکت در قراردادها تعریف میشود؟
بله، درصد مشارکت معمولاً در قراردادهای ساخت و ساز بهوضوح تعریف شده و طرفین در آن توافق میکنند. این امر به جلوگیری از اختلاف نظرها و مسائل حقوقی کمک میکند.
۷. آیا میتوان از ابزار خاصی برای محاسبه درصد مشارکت استفاده کرد؟
بله، استفاده از نرمافزارهای مدیریت پروژه و مالی میتواند فرآیند محاسبه درصد مشارکت را تسهیل کند. این نرمافزارها معمولاً امکاناتی برای ردیابی هزینهها و تخصیص منابع دارند.
۸. درصد مشارکت در ساخت چه تأثیری بر تقسیم سود پروژه دارد؟
درصد مشارکت مستقیماً بر نحوه تقسیم سود یا زیان پروژه تأثیر میگذارد. هر طرف به نسبت درصد مشارکت خود از سود یا زیان پروژه بهرهمند میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان املاک داران در تماس باشید.