انواع فرش ایرانی ، انواع قالیچه ایرانی را بشناسید

لیست عنوان های این مقاله

 

مقدمه

انواع فرش ایرانی را با توجه به شناخت تاریخی و هنری در جامعه ایرانی در این یادداشت عنوان خواهیم کرد. البته باید این نکته را در نظر داشت که گونه های مختلفی از قالیچه در کشورمان وجود دارد که با انواع فرش ایرانی اشتباه گرفته می شوند، مجله املاک داران در این یادداشت به طور منفک، جدا، به آن پرداخته ایم. برای مقدمه این یادداشت همین کافی است که بنویسیم: فرش، همه تار و پود هنر و معماری ایرانی است که توجه به آن باید روز به روز افزایش یابد.

معنای لغوی واژه

فرش در حقیقت یک واژه‌ای عربی است، به معنای زمین.  در زبان فارسی بیشتر معنای زیرانداز و کف‌پوش را منتقل کننده است؛ از این رو قالیچه، گلیم و حتی قالی هرکدام به نوعی فرش هستند که در این میان به عنوان دستبافته ایرانی از آن یاد می کنیم.متاسفانه بیشتر افراد تفاوت بین فرش و قالی را نمی دانند اما همان‌طور که گفته شد فرش یک واژه همگانی برای گونه های مختلف زیرانداز است؛ در حالی که واژه قالی به طور مشخص زیرمجموعه ای از فرش به حساب می آید که به دو گونه دستبافت و ماشینی تفکیک می شوند.

انواع فرش ایرانی: انواع قالی ایرانی

 

قالی‌ها معمولاً بر اساس جنس، اندازه و طرح به چند دسته تقسیم می‌شوند که در این بخش به‌اختصار به هریک می‌پردازیم.

در ادامه این یادداشت انواع فرش ایرانی و انواع قالی ایرانی را به اختصار آورده ایم.

فرش های پشمی

این نوع فرش به طور کامل از پشم بافته می‌شود. از ویژگی‌های بارز این نوع فرش می‌توان به بافت نرم و منعطف آن اشاره کرد چراکه تماما از پشم گوسفند در بافت آن استفاده شده است و به همین دلیل آن را در برابر گرما، باران و سرما تبدیل به‌ نوعی عایق طبیعی می کند.این گونه فرش دوام و عمر طولانی درد. البته باید توجه کرد که این نوع فرش حساسیت ایجاد می کند و برای کسانی که آلرژی دارند، مضر است.

قالی های ابریشمی

قالی های ابریشمی گران‌ترین و نفیس‌ترین نوع قالی ها هستند و بافتی بسیار ظریفی دارند. علت قیمت بالای آن نیز استفاده از ابریشم خالص در تار و پود آن است. این نوع قالی ها به مراتب از انواع دیگر زیباتر هستند با این حال در برابر لکه‌ها از خود مقاومت بیشتری نشان می دهند. به طوری که اگر مایعاتی از جمله چای و نوشابه و … روی آن ریخته شود چاره کار تنها یک دستمال مرطوب یا استفاده از شامپوی فرش خواهد بود.

فرش گل‌ابریشم

همان‌طور که از اسم آن می توان حدس زد تنها در گل‌ها و برگ‌های موجود نقش فرش از ابریشم استفاده می شود و سایر قسمت‌های آن از پشم گوسفند بافته شده است. این گونه از فرش قیمت پایین تری نسبت به انواع یاد شده دارد اما از نظر هنری به مراتب ارزش بالاتری خواهد داشت.

قالیچه ایرانی

این نوع از قالی معمولا اندازه ای کمتر از 5 متر دارد و اگر ریز بافته شوند عنوان پرده ای به خود می گیرند. قالیچه‌های ۳ متری هم بافته می شوند که سجاده ای نیز به آنها می گویند.

قالی های کلگی

این گونه ازانواع قالی ها است که عرض کمتری نسبت به سایر دارند اما در طول درازتری بافته می شوند، باید این نکته را مد نظر داشت که طول این قالی از 5 متر بیشتر نخواهد شد.

با قالی های کناره کنج خونت و پُر کن

همان‌طور که می توان حدس زد این نوع قالی ها برای پوشش دادن به کنج ها و کناره های خانه تان است. البته به دلیل ابعاد آن برای راهروها و راه‌پله‌ها می توان از آن ها استفاده لازم را برد. انواع دیگر قالی ها را به سه نوع ذرع، ذرع چارک و پادری تقسیم می کنند که تنها در اندازه با یک دیگر تفاوت دارند.

نوع دیگری از دسته بندی انواع فرش

گونه های مختلفی از فرش ایرانی وجود دارد با توجه به بستری که در این زمینه وجود دارد فرش ایرانی از تنوع بالای رنگ و طرح برخودار است، این دسته بندی ها در ۱۹ طرح مختلف از هم تفکیک می شوند که هرکدام نیز زیرشاخه‌های خود را دارد از همین رو پاسخگوی تمام سلیقه‌ها و علایق بوده و در دکوراسیون مدرن نیز استفاده خواهد شد. به طور کلی این فرش را به سه دسته لچک ترنج، خشتی و افشان دسته بندی می کنند.

با لچک و ترنج آشنا شو

در ادبیات ایرانی لچک به معنای گوشه تفسیر می شود و در اکثر فرش‌های ایرانی این طرح هندسی را می‌بینیم. ترنج به شکل دایره و بیضی بوده و در مرکز فرش به شکل مدال قرار می‌گیرد و در واقع از خطوط و نقوش متعددی تشکیل خواهد شد.

فرش و دکوراسیون روز

فرش ایرانی علی رغم قدمت چند هزار ساله هنوز هم تازگی و زیبایی خود را دارد و با حفظ شکوه و اصالتش رنگ و لعابی امروزی نیز به خود گرفته و مطابق با سلیقه‌های جامعه بافته می شود

نتیجه گیری

اگرچه صنعت بافت فرش در طول تاریخ همواره به عنوان قدیمی ترین و سنتی ترین روش های کسب درآمد شناخته می شود اما به طور مشخصا در معماری ها و دکوراسیون های داخلی روز کاربردشان غیر قابل چشم پوشی است و استفاده از آن به واسطه تضادی که میان مدرنیته و کلاسیک ایجاد می کند به شدت در بافت های روزانه توصیه می شود.